Till innehåll på sidan

Alkoholkonsumtionens kostnad för samhället

Skriftlig fråga 2019/20:400 av Christina Östberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-14
Anmäld
2019-11-15
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Systembolaget har beställt en ny studie som visar hur kostnaderna för alkoholkonsumtionen är fördelade i samhället. Alkoholkonsumtionen kostade samhället 103 miljarder kronor under 2017, enligt studien.

Det här är givetvis kostnader som belastar hela samhället och rör inte bara dem som dricker utan även anhöriga som får försämrad livskvalitet till följd av medberoende. Enligt studien är kostnaderna för den försämrade livskvaliteten till följd av alkohol 43 miljarder kronor.

Det är inte bara familjer som drabbas när någon dricker; andra exempel är arbetsplatsolyckor till följd av alkohol och de kollegor som blir drabbade i samband med dem. Även produktionsbortfall, där bland annat sjukfrånvaro och klienter inom kriminalvården ingår, uppgår till en kostnad på cirka 35 miljarder kronor.

I vårdköernas Sverige är det viktigt att belysa att sjukvården tog emot 660 000 alkoholrelaterade besök 2017, och nära hälften av dessa rör alkoholrelaterade psykiska sjukdomar, många orsakade av alkoholmissbruk. Detta påverkar en redan tungt belastad sjukvård. Alkoholen är inblandad i vartannat misshandelsfall; listan kan göras lång.

Forskning från bland annat WHO visar att det finns tre viktiga verktyg för att minska problemen med alkohol. Det är begränsad tillgänglighet, begränsad marknadsföring och att hålla uppe priserna, något Sverige redan gör. Detta tycks inte hjälpa.

Jag vill därför ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

Hur tänker socialministern agera för att reducera de samhällsekonomiska konsekvenserna av alkoholkonsumtionen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:400 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

04748/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:400 av Christina Östberg (SD)
Alkoholkonsumtionens kostnader för samhället

Christina Östberg har frågat mig hur jag tänker agera för att reducera de samhällsekonomiska konsekvenserna av alkoholkonsumtionen.

Det övergripande målet för alkoholpolitiken tar fasta på att minska de medicinska och sociala skadorna av alkohol. Skyddet för barn och unga är särskilt prioriterat. Målet har antagits av riksdagen och har därför bred politisk förankring.

För att reducera de samhällsekonomiska konsekvenserna av alkoholkonsumtionen krävs ett brett och långsiktigt arbete med att minska totalkonsumtionen av alkohol i samhället. Den totala alkoholkonsumtionen är en viktig indikator för uppföljning av alkoholpolitiken.

Under den senaste tioårsperioden mellan 2009 och 2018 har totalkonsumtionen minskat. Även intensivkonsumtionen och berusningsdrickande minskar. Statistiken visar även att unga personer dricker mindre och att debutåldern för alkoholdrickande stiger i åldrarna.

Att debutåldern stiger är mycket positivt då låg debutålder har visat sig ha samband med en högre alkoholkonsumtion som vuxen. När det gäller ungdomars dryckesvanor är det förebyggande arbetet viktigt. Det arbetet sker främst på lokal- och regional nivå.

Preventivt arbete, likt vård och behandling, är väsentliga delar av alkoholpolitiken. Det kommer till uttryck i den nationella strategin för alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) som gäller för åren 2016–2020. Regeringen avser ta fram en ny strategi under nästa år att gälla från 2021. Inför detta ska Folkhälsomyndigheten i maj 2020 inkomma med samlad uppföljning av ANDT-strategin liksom en bedömning av verksamhetens resultat och effekter. Uppföljningen ska utgöra ett underlag för utformningen av den fortsatta ANDT-politiken.

Systembolagets detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker är ett viktigt verktyg för att och hålla konsumtionen nere. År 2017 publicerade en forskargrupp med både svenska och internationella forskare en studie som visar att Systembolaget räddar cirka 1 300 liv om året och innebär att cirka 20 000 sjukdagar kan undvikas jämfört med om alkohol skulle tillåtas säljas i dagligvaruhandeln.

Som Christina Östberg nämner i sin fråga är begränsad tillgänglighet, begränsad marknadsföring och höga priser de rekommenderade metoderna för att minska alkoholproblemen. Dessa metoder tillämpas i Sverige genom restriktiva marknadsföringsregler för alkohol, en hög alkoholskatt, promillegränser i trafiken och begränsad tillgänglighet genom åldersgränser, ansvarsfull servering på krogar samt detaljhandelsmonopolet med dess begränsade öppettider. Utvecklingen går åt rätt håll och det saknas skäl att ändra inriktning nu.

Stockholm den 27 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.