Till innehåll på sidan

Allmän tjänsteplikt och Arbetsförmedlingen

Skriftlig fråga 2023/24:722 av Marcus Wennerström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-12
Överlämnad
2024-03-12
Anmäld
2024-03-14
Svarsdatum
2024-03-20
Sista svarsdatum
2024-03-20
Besvarad
2024-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Arbetsförmedlingens roll i samhället har över tid skiftat. De neddragningar som skett under de senaste decennierna har lett till att myndigheten inte längre närvarar i stora delar av landet. Lokalanknytningen blir på det sättet minst sagt begränsad.

Samtidigt spelar Arbetsförmedlingen en avgörande roll i Sveriges totalförsvar. Vid höjd beredskap, då regeringen beslutat om allmän tjänsteplikt, är det Arbetsförmedlingen som beslutar vilka som ska omfattas av den allmänna tjänsteplikten.

Eftersom kommuner och regioner inte får krigsplacera är det bland annat upp till Arbetsförmedlingen att anvisa personer som behövs i höjd beredskap till dessa verksamheter. Även andra, privata men samhällsviktiga, arbetsgivare kan vid höjd beredskap ha behov av resursförstärkning i form av personal, något som då bygger på att Arbetsförmedlingen anvisar personer dit.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Hur avser ministern att, inom ramen för sitt ansvarsområde, arbeta för att kommuners och regioners personalbehov tillgodoses i höjd beredskap?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:722 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på fråga 2023/24:722 Allmän tjänsteplikt och Arbetsförmedlingen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:722 av Marcus Wennerström (S)
Allmän tjänsteplikt och Arbetsförmedlingen

Marcus Wennerström har frågat mig hur jag avser att, inom ramen för mitt ansvarsområde, arbeta för att kommuners och regioners personalbehov tillgodoses i höjd beredskap.

Kommuner och regioner ansvarar för samhällsviktig verksamhet som måste kunna upprätthållas vid höjd beredskap. De har en författningsreglerad skyldighet att förbereda sig inför höjd beredskap, vilket bland annat består i att planlägga vilka som ska ingå i deras krigsorganisation. Att skapa och bemanna krigsorganisationen är ett viktigt steg i arbetet med att säkerställa personalförsörjningen av det civila försvaret. Flera kommuner och regioner, liksom statliga myndigheter och företag, har redan påbörjat detta viktiga arbete. Vissa har även krigsplacerat den personal som de bedömer behövs för verksamheten under höjd beredskap.

Utgångspunkten för personalförsörjningen av det civila försvaret är att anställda och uppdragstagare i verksamhet som är viktig för totalförsvaret ska fortsätta sin tjänstgöring under höjd beredskap, förutsatt att de inte är krigsplacerade med värn- eller civilplikt. De flesta som arbetar i totalförsvarsviktig verksamhet kommer att fullgöra sin totalförsvarsplikt genom att kvarstå i sin tjänst under höjd beredskap inom ramen för den allmänna tjänsteplikten. Den allmänna tjänsteplikten förutsätter inte att arbetstagaren har krigsplacerats för arbetsuppgiften.

Arbetsförmedlingen har en särskild roll när den allmänna tjänsteplikten ska tillämpas. Arbetsförmedlingen är den aktör som utöver regeringen får besluta om hos vilka andra arbetsgivare och uppdragsgivare än statliga myndigheter som allmän tjänsteplikt ska fullgöras, och vilka arbetstagare och uppdragstagare hos dessa som ska omfattas av den allmänna tjänsteplikten. Arbetsförmedlingen får även anvisa arbete inom ramen för den allmänna tjänsteplikten.

Sedan reglerna om allmän tjänsteplikt tillkom har förutsättningarna för myndigheten att genomföra uppdraget förändrats. I somras tillsatte regeringen utredningen En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det civila försvaret (2023:116) som ska kartlägga, analysera och lämna förslag om hur personalbehoven inom det civila försvaret kan tryggas. I utredningens uppdrag ingår även att analysera och bedöma om de uppgifter som Arbetsförmedlingen har i dag är ändamålsenliga och vid behov föreslå förändringar.

Arbetsförmedlingen har som beredskapsmyndighet en viktig roll i totalförsvaret. Som alla beredskapsmyndigheter ska Arbetsförmedlingen bland annat verka för att kommuner och regioner kan genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap. Regeringen utgår ifrån att myndigheten på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt anpassar sin verksamhet efter de av riksdagen beslutade medlen. Myndighetens uppgifter inom ramen för personalförsörjningen är inte nya och jag har stor tilltro till att Arbetsförmedlingen kan hantera dessa.

Stockholm den 20 mars 2024

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.