Allmän vaccination mot hepatit B

Skriftlig fråga 2013/14:202 av Karlsson, Agneta (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-17
Anmäld
2013-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-14
Svar anmält
2014-01-15
Besvarad
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2013/14:202 Allmän vaccination mot hepatit B

av Agneta Karlsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

1992 rekommenderade WHO att vaccinering mot hepatit B (gulsot) ska ingå i länders barnvaccinationsprogram. I dag är Sverige ett av få länder i Europa som ännu inte följt den rekommendationen. Däremot har en rad landsting infört vaccinering mot hepatit B på egen hand; senast i raden har Kronoberg beslutat om allmän vaccinering för barn.

Även Socialstyrelsen har under en längre tid förespråkat och föreslagit att vaccination mot hepatit B införs i det allmänna vaccinationsprogrammet. Deras underlag visar att när det gäller etiska och humanitära aspekter är det mycket som talar för en rekommendation om vaccinering i tidig ålder. Man menar vidare att om vi inte vaccinerar alla barn finns risk för stigmatisering eftersom det handlar om att vaccinera barn med föräldrar från länder med hög sjukdomsförekomst.

Jag menar att det är hög tid att Sverige nu följer WHO:s riktlinjer och ger alla barn i landet samma förutsättningar till skydd. I en tidigare fråga hänvisade socialministern till att en ny ordning för beslut om barnvaccination, som innebar att regeringen skulle få ansvar för dessa beslut, skulle införas vid årsskiftet 2012/13.

Nu har nästan ett år gått, och min fråga blir därför:

Avser socialministern nu att verka för att hepatit B införs som en del av det svenska barnvaccinationsprogrammet?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:202 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:202 Allmän vaccination mot hepatit B

Socialminister Göran Hägglund

Agneta Karlsson har frågat mig om jag nu avser att verka för att hepatit B införs som en del av det svenska barnvaccinationsprogrammet.

Det allmänna vaccinationsprogrammet för barn är en viktig förebyggande åtgärd för att upprätthålla en god hälsa på såväl individ- som befolkningsnivå. Det är av stor vikt att beslut om vilka sjukdomar som ska ingå i programmet sker i en öppen och tydlig ordning och baseras på ett väl underbyggt kunskapsunderlag.

Vid årsskiftet 2012/13 trädde nya bestämmelser om nationella vaccinationsprogram i kraft. Enligt den nya regleringen ska regeringen fatta beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av nationella vaccinationsprogram. En smittsam sjukdom ska omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram om vaccination mot sjukdomen kan förväntas effektivt motverka sjuklighet i samhället, är samhällsekonomiskt kostnadseffektiv samt hållbar från etiska och humanitära aspekter.

En ordning där regeringen beslutar om vilka vacciner som ska ingå i nationella vaccinationsprogram ställer särskilda krav på underlag för ställningstagande. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram sådana beslutsunderlag, vilka ska utformas som en rekommendation till regeringen om vilken ändring av de nationella vaccinationsprogrammen som bör genomföras. Regeringen har också beslutat om föreskrifter för vilka kriterier som Socialstyrelsen ska beakta inför rekommendationer om ändringar i de nationella vaccinationsprogrammen. Det gäller t.ex. analys av sjukdomsbördan, vaccinationens förväntade effekt på sjukdomsbördan, acceptansen hos allmänheten, biverkningar, samhällsekonomiska effekter, vilka andra förebyggande åtgärder och behandlingar som kan vidtas eller ges som alternativ till vaccination och medicinska och humanitära överväganden.

Den 2 januari 2013 lämnade Socialstyrelsen in ett beslutsunderlag om hepatit B vaccination med en rekommendation om att införa vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Regeringen bedömde att beslutsunderlaget behövde kompletteras och Socialstyrelsen fick därmed ett sådant uppdrag den 2 maj 2013. De kompletteringar som regeringen efterfrågade var framförallt att ytterligare belysa de medicinetiska och humanitära aspekterna av den föreslagna vaccinationen samt en grundlig analys av vaccinationens samhällsekonomiska effekter samt dess kostnader och intäkter för staten, landstingen och kommunerna.

Kompletteringarna från Socialstyrelsen lämnades in den 29 november 2013. Därmed kan beredningen av frågan om vaccination mot hepatit B ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn fortsätta inom Regeringskansliet. Jag ser för närvarande inga skäl att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.