Allmän vaccinering mot livmoderhalscancer

Skriftlig fråga 2005/06:1314 av Sabuni, Nyamko (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-28
Anmäld
2006-03-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-04-12
Svar anmält
2006-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga 2005/06:1314 av Nyamko Sabuni (fp) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Allmän vaccinering mot livmoderhalscancer

I slutet av detta år finns i Sverige för första gången ett vaccin som kan förebygga och förhindra livmoderhalscancer. Emea väntas fatta beslut om godkännande inom några månader. Många anser att vaccinet bör ingå i ett allmänt vaccinationsprogram för våra flickor, och i till exempel grannlandet Norge är myndigheterna redan i gång med att utreda och förbereda hur vaccinationen ska hanteras och implementeras i skolhälsovården.

I Sverige har såvitt känt är inte mycket skett i denna fråga. Socialdepartementet borde ha bestämda riktlinjer om hanteringen av frågan om en eventuell allmän vaccinering för flickor i Sverige som förebyggande åtgärd mot livmoderhalscancer.

Därför undrar jag:

Avser statsrådet att se till att ärendet påskyndas med tanke på att vaccinationen kan finnas tillgänglig i Sverige redan i slutet av detta år?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1314 besvarad av

den 12 april

Svar på fråga 2005/06:1314 om allmän vaccinering mot livmoderhalscancer

Statsrådet Morgan Johansson

Nyamko Sabuni har frågat vård- och äldreomsorgsministern om hon avser att se till att frågan om att införliva vaccination mot livmodercancer i de allmänna vaccinationsprogrammen påskyndas med tanke på att vaccinationen kan finnas tillgänglig i Sverige redan i slutet av detta år. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vaccin mot humant papillomvirus, vilket är ett virus som påverkar utvecklingen av cancer i livmoderhalsen, har utvecklats på mycket kort tid och de kliniska test som har genomförts hittills visar lovande resultat. Däremot kvarstår en mängd viktiga aspekter som behöver belysas ytterligare. Det rör bland annat skyddseffekten under lång tid, behovet av uppföljningsdoser, eventuella bieffekter samt hälsoekonomiska studier som är applicerbara på svenska förhållanden.

I enlighet med smittskyddslagen har Socialstyrelsen bemyndigandet att avgöra vilka smittsamma sjukdomar som bör omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet och att utöva tillsyn över vaccinationsverksamheten. Jag har inhämtat från Socialstyrelsen att man där nära följer utvecklingen av vaccin mot humant papillomvirus.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.