alternativ till tobaksodling

Skriftlig fråga 2000/01:516 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-09
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 januari

Fråga 2000/01:516

av Sonja Fransson (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om alternativ till tobaksodling

I dag finns en stor rädsla för galna ko-sjukan. EU kommer att satsa mycket pengar för att sjukdomen inte ska spridas till människor som kan ge Creutzfeldt@Jakobs sjukdom som upptäcktes 1996, där i dag totalt 90 människor dött i hela världen. Det är naturligtvis riktigt med en stor satsning så att vi ska känna oss trygga med vilken mat vi äter och att denna mat inte ska ge oss sjukdomar.

Samtidigt satsar EU, utan någon stor debatt, på stöd till tobaksodlingar i Portugal, Spanien, Italien, Grekland, Tyskland, Belgien och Österrike. Minst 170 000 personer i Europa är beroende av tobaksodling och tobaksproduktion. För många odlare kommer 80 % av inkomsterna från EU. Detta ska ses mot att ungefär 500 000 personer i EU dör varje år i tobaksrelaterade sjukdomar. Enbart i Sverige dör varje dag 20@25 personer på grund av tobaksskador. Tobak dödar fler svenskar än vad alkohol, narkotika, aids, mord, självmord, bränder, drunkning och ormbett gör tillsammans under ett år.

Hur kan EU stödja folkhälsan med åtgärder som kostar miljarder inom ett område, samtidigt som EU stödjer 500 000 människors för tidiga död?

Min fråga till ministern är därför:

Vad avser ministern göra för att EU ska satsa på folkhälsan och stödja alternativ odling till tobak?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:516 besvarad av

den 22 januari

Svar på fråga 2000/01:516 om alternativ till tobaksodling

Jordbruksminister Margareta Winberg

Sonja Fransson har frågat mig vad jag avser att göra för att EU ska satsa på folkhälsan och stödja alternativ till odling av tobak.

Kampen mot tobaken och dess skadeverkningar är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag anser, precis som Sonja Fransson, att EU inte bör stödja odling av en hälsofarlig gröda som tobak. Jag har därför under min tid som jordbruksminister aktivt drivit frågan om ett borttagande av stödet till tobaksodling. På jordbruksrådet är det tyvärr endast Sverige och Storbritannien som öppet deklarerar att de vill avskaffa bidragen till tobaksodlingen.

Inom marknadsordningen för tobak har en gemenskapsfond för tobak inrättats. Fonden finansieras genom att en del av bidraget för tobaksodlingen innehålls vid utbetalningen. Tobaksfondens funktion är tvådelad. Hälften av fondens medel ska gå till information om tobakens skadeverkningar. Den andra hälften av fondens medel ska gå till forskning för att få fram mindre skadliga tobakssorter samt studier av möjligheterna för tobaksodlare att ställa om till annan odling eller verksamhet.

När marknadsordningen för tobak reformerades år 1998 höjdes den andel av bidraget som ska gå till fonden från 1 % till 2 %. Därigenom fick regeringen gehör för sitt viktigaste krav i den politiska kompromiss som ledde fram till att ett reformbeslut kom till stånd.

Kommissionen ska senast den 1 april 2002 överlämna en rapport till rådet om hur marknadsordningen fungerar. Därefter kommer kommissionen att lämna ett förslag till reform av marknadsordningen. Reglerna för marknadsordningen ligger sålunda fast fram till att kommissionen lämnat sitt reformförslag. I avvaktan på kommissionens reformförslag fortsätter jag att aktivt driva frågan om ett borttagande av stödet till tobaksodlingen både gentemot kommissionen och övriga medlemsstater.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.