Ambulansers responstid vid hjärtstopp

Skriftlig fråga 2020/21:1769 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-11
Anmäld
2021-02-12
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Responstiden för ambulanser vid hjärtstopp har fördubblats under de senaste 30 åren. Detta samtidigt som överlevnadschanserna för en person som utanför ett sjukhus drabbas av hjärtstopp har mer än fördubblats. Detta enligt en ny studie som Läkartidningen rapporterade om den 5 februari i år. I studien konstateras ett klart samband mellan ökade responstider och ökad dödlighet. Den korrelationen är föga förvånande, men pekar ändå på vikten av att hålla ned responstiderna.

Eftersom chansen för att överleva ett hjärtstopp är helt beroende av en kedja av insatser är responstiden från ambulans av högsta vikt. Framsteg på övriga områden utöver ambulansvården riskerar att tas ut om ambulanserna inte kommer ut snabbare än i dag.

I januaripartiernas budgetproposition för 2021 föreslog regeringen 100 miljoner kronor till en förstärkt ambulanssjukvård. Att mer resurser skjuts till är viktigt. Fokuset på kompetensutveckling av ambulanspersonal, bättre sjuktransporter och fler psykiatriambulanser som listas är behjärtansvärt. Men responstiderna förbättras inte.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att förkorta ambulansernas responstider?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1769 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/01366 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1769 av Johan Hultberg (M)
Ambulansers responstid vid hjärtstopp

Johan Hultberg har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att förkorta ambulansernas responstider.

Det är viktigt att ambulanssjukvården håller hög kvalitet och har kortast möjliga responstid. Ambulansen ska komma när man behöver den. Regionerna ansvarar för ambulanssjukvården och ansvarar därmed för vilka resurser som ska finnas och hur ambulanssjukvården ska vara organiserad inom regionen. Utifrån folkmängd och geografiskt läge kan förutsättningarna, behoven och utmaningarna inom ambulanssjukvården se olika ut i regionerna.

Regeringen stödjer regionerna i utvecklingen och förstärkningen av ambulanssjukvården. I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om god och nära vård 2021 är ambulanssjukvården ett utvecklingsområde. Regionerna tilldelas 85 miljoner kronor under 2021 för utvecklingsområdet som avser bland annat insatser för ökad effektivitet avseende responstider. Under 2020 avsatte regeringen 9 miljarder kronor extra i generella statsbidrag till regionerna, varav 3,75 miljarder kronor var permanenta medel. Utöver detta har de generella statsbidragen till regionerna höjts med ytterligare 3 miljarder kronor 2021. Syftet med de omfattande ekonomiska tillskotten är att ge regionerna ekonomiska förutsättningar att trygga tillgången till en god välfärd, som bl.a. innefattar en väl fungerande ambulanssjukvård.

Stockholm den 24 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.