Till innehåll på sidan

Ändrad instruktion till Försvarsmakten om ökad elproduktion

Skriftlig fråga 2021/22:1624 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-24
Överlämnad
2022-05-25
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-01
Sista svarsdatum
2022-06-01
Besvarad
2022-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Rysslands invasion av Ukraina har visat hur viktig energifrågan är ur säkerhetssynpunkt. Stora delar av Europa är beroende av att köpa rysk gas, vilket motverkar de sanktioner man inrättat mot den ryska ekonomin.

Svensk elproduktion kan genom elexport ersätta rysk gas i Europa och stärka vår säkerhet, samtidigt som den spelar en viktig roll i att ersätta fossila bränslen inom industri- och transportsektorn i Sverige.

Försvarsmakten har, som en av flera myndigheter, fått i uppdrag att möjliggöra ytterligare 90 terawattimmar havsbaserad vindkraft, utöver de 30 terawattimmar som antas rymmas i nuvarande havsplaner. Försvarsmakten har också i uppdrag att utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta myndigheter och organisationer i planerings- och prövningsprocesser för förnybar energiproduktion.

FOI har i flera rapporter visat på möjligheter för Försvarsmakten och elproduktion att kunna samexistera genom förändrade synsätt och uppdaterade regelverk. Goda exempel finns från våra grannländer.

I dag stoppas ett stort antal vindkraftsprojekt av Försvarsmakten. Enligt Försvarsmaktens senaste årsredovisning lämnande myndigheten under 2021 sammanlagt 24 yttranden om havsbaserade projekt. Endast fyra var helt eller delvis förenliga med riksintresset, medan 20 (83 procent) ansågs innebära risk för skada. Mörkertalet är dessutom stort, då många helt enkelt inte ansöker om tillstånd i de mycket stora områden där Försvarsmakten lagt sina stoppområden, exempelvis. 

Energimyndigheten har tidigare föreslagit att det i Försvarsmaktens instruktion anges att även verka för 100 % förnybar elproduktion (yttrande den 14 augusti 2018 angående samråd om havsplaner).

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att genomföra Energimyndighetens förslag om att ändra Försvarsmaktens instruktion i syfte att Försvarsmaktens ska verka för en ökad utbyggnad av elproduktionen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1624 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2022/00764 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1624 av Rickard Nordin (C)
Ändrad instruktion till Försvarsmakten om ökad elproduktion

Rickard Nordin har frågat mig om jag avser att genomföra Energimyndighetens förslag om att ändra Försvarsmaktens instruktion i syfte att Försvarsmaktens ska verka för en ökad utbyggnad av elproduktionen.

Enligt frågeställaren har Statens energimyndighet i ett samrådsyttrande över förlag till havsplaner den 14 augusti 2018 föreslagit att det i Försvarsmaktens instruktion ska anges att de även ska verka för 100 procent förnybar elproduktion.

Det militära försvaret står inför en omfattande tillväxt. Syftet är att försvara vårt land mot ett väpnat angrepp. Försvarsmaktens huvuduppgift, enligt förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten, är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp.

Av 5 b § förordningen med instruktion för Försvarsmakten framgår det att Försvarsmakten årligen till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) ska redovisa myndighetens medverkan i beredningen av ärenden rörande vind- och vågkraft samt de åtgärder myndigheten har vidtagit för att bidra till att nå den nationella planeringsramen för vindkraft.

I beredningen av ärenden, som till exempel tillstånd för vindkraft, ska Försvarsmakten bevaka riksintresset för totalförsvarets militära del och Försvarsmaktens förmåga att lösa sin huvuduppgift.

Regeringen har en positiv inställning till etablering av vindkraft och jag konstaterar att Försvarsmakten redan idag har en instruktionsenlig uppgift att redovisa de åtgärder myndigheten vidtagit för att bidra till att nå den nationella planeringsramen för vindkraft.

Stockholm den 1 juni 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.