Annullering av klimatutsläppsrätter

Skriftlig fråga 2014/15:380 av Karin Svensson Smith (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-04-01
Överlämnad
2015-04-01
Anmäld
2015-04-07
Sista svarsdatum
2015-04-10
Svarsdatum
2015-04-14
Besvarad
2015-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

År 2009 bedömde Riksrevisionen att de svenska utsläppen av klimatgaser under 2008–2012 skulle bli ca 70 miljoner ton lägre än vad det svenska åtagandet enligt Kyotoprotokollet tillät för perioden (RiR 2009:21 Vad är Sveriges utsläppsrätter värda?). Riksrevisionen konstaterade att protokollet tillät regeringen att sälja hela detta utsläppsutrymme till andra aktörer som undertecknat protokollet men som, i motsats till Sverige, riskerade att överskrida sin tilldelning av utsläppsutrymme. Om så skedde skulle, konstaterade Riksrevisionen, en betydande del av de ansträngningar som gjorts av svenska medborgare  ur ett klimatperspektiv, bli effektlösa.

EU:s ansvarsfördelningsbeslut (Effort-Sharing Decision, ESD) sätter tak för hur stora växthusgasutsläppen utanför utsläppshandeln får vara i respektive EU-land 2013–2020. I slutet av 2014 redovisade Naturvårdsverket till EU-kommissionen att de verkliga svenska ESD-utsläppen 2013 bara var 35,1 miljoner ton, det vill säga nästan 6 miljoner lägre än beslutet tillåter. Om det mål för de svenska ESD-utsläppen riksdagen antog 2009 uppnås kommer det ackumulerade överskottet på utsläppsutrymme under perioden 2013–2020 att uppgå till över 50 miljoner ton.

Enligt Kyotoprotokollet kan den svenska regeringen överföra hela överprestationen till något annat EU-land, till exempel genom att sälja det. Regeringen kan även välja att annullera hela det outnyttjade utsläppsutrymmet.

I ett brev till EU-kommissionen den 17 december 2014 skriver Miljödepartement att regeringen för närvarande inte har för avsikt att överföra outnyttjat utsläppsutrymme till något annat EU-land. Något principbeslut att löpande annullera icke utnyttjat utsläppsutrymme har således ännu inte fattats.

 

När kommer klimat- och miljöminister Åsa Romson att föreslå ett formellt principbeslut om att icke utnyttjat utsläppsutrymme enligt ansvarsfördelningsbeslutet ska annulleras?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:380 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1587/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:380 av Karin Svensson Smith (MP) Annullering av klimatutsläppsrätter

Karin Svensson Smith har frågat mig när jag kommer att föreslå ett formellt principbeslut om att icke utnyttjat utsläppsutrymme enligt ansvarsfördelningsbeslutet ska annulleras.

Sverige överträffade sitt åtagande 2008–2012 under Kyotoprotokollets första åtagandeperiod. Vi har minskat utsläppen mer än vad som ansågs möjligt när målen sattes för ca 15 år sedan. Riksdagen har beslutat att överskottet av tilldelat utsläppsutrymme som Sverige förfogar över och som inte behövs för att uppfylla Sveriges åtagande under Kyotoproto-kollets första åtagandeperiod ska annulleras (bet. 2014/15:MJU1, rskr. 2014/15:81). Detta motsvarar ungefär ett års totala utsläpp i Sverige. I enlighet med detta beslut kommer regeringen att genomföra annulle-ringen av alla återstående tilldelade utsläppsenheter (AAU) när åtagandet mot FN har fullgjorts. Därmed kan svenskarnas utsläppsminskningar säkras.

Men mer arbete återstår för att möta klimatutmaningen. Det nationella etappmålet för Begränsad klimatpåverkan är att minska utsläppen med

40 procent till år 2020 jämfört med år 1990. Regeringens grundläggande princip är att klimatmål ska nås med utsläppsminskningar inom Sverige. Regeringen identifierar därför en rad ytterligare åtgärder som kan minska utsläppen till 2020, bland annat att öka miljöskatternas styrande effekt.

Det nationella etappmålet är mer ambitiöst än målet Sverige har under EU:s lagstiftning där Sverige ska minska utsläppen i den icke-handlande sektorn med 17 % från 2005 till 2020. Precis som Karin Svensson Smith skriver så visar aktuella prognoser på att Sverige i den icke-handlande sektorn kommer att få ett totalt överskott av utsläppsutrymme, varje år under perioden.

Överskottet från Kyotoprotokollets första period och det förväntade överskottet för den andra åttagandeperioden och under EU:s ansvarsför-delningsbeslut visar glädjande att vi inte behöver vara rädda för ambitiösa klimatmål. Regeringen anser att en ambition vad gäller utsläppsreduk-tioner om 30 procent till 2020 avspeglar EU:s ansvar och förmåga. Sverige verkar därför för att EU:s ambition till 2020 ökar utöver gjorda åtaganden. Till exempel verkar regeringen för att de utsläppsrätter i EU:s system för handel med utsläppsrätter som undanhålls marknaden genom backloading ska annulleras. En höjd ambitionsnivå till 2020 skulle inte minst skicka en positiv signal i klimatförhandlingarna.

Sverige kommer formellt att rapportera utsläppssiffror för 2013 till EU under 2015. Därefter följer en period där kommissionen granskar alla medlemsstaters utsläpp innan de slutligt fastställs. Sverige kan antingen föra över sitt förväntade överskott av utsläppsutrymme till kommande år, till andra medlemsstater eller annullera det. Sverige har meddelat kommissionen att vi för närvarande inte avser att föra över något ut-släppsutrymme till andra medlemsstater. En annullering av utsläpps-utrymmet kan göras först efter det att utsläppen slagits fast.

Stockholm den 14 april 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.