Till innehåll på sidan

Anonymisering av vissa rättighetsbegränsande beslut

Skriftlig fråga 2020/21:141 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-09-30
Överlämnad
2020-10-01
Anmäld
2020-10-02
Sista svarsdatum
2020-10-07
Svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För några veckor sedan lyssnade jag på Studio Ett där deltagarna diskuterade de utmaningar som Statens institutionsstyrelse (Sis) står inför. Bakgrunden till programmet är de uppmärksammade rymningar som skett från ungdomshem på senare tid.

Det står klart att det finns ett antal problem. Förutom det självklara, att mer måste satsas på fullgoda perimeterskydd och en adekvat bemanning, så fastnade jag särskilt för att de unga intagna har rätt till så kallade elektroniska kommunikationstjänster. Med det menas att även de som är i mycket stort behov av att bryta med sin gamla livsstil oövervakat har rätt att använda dem tills beslut fattas om eventuella begränsningar. Medarbetare vid Sis kan alltså teoretiskt göra en bedömning att den intagnes användande av elektroniska kommunikationstjänster får begränsas, men huvudregeln är att den dömde har rätt till detta.

Några vittnesmål från medarbetare vid Sis är att

  • fritagningar kan planeras
  • unga människor med drogproblematik kan fortsätta sitt umgänge och i värsta fall beställa narkotika
  • unga som fastnat i problematik med att sälja sin egen kropp kan fortsätta göra det
  • kontakten med kriminella nätverk kan upprätthållas.

Seko, Service- och kommunikationsfacket, nämner att de vill se bättre skydd för personalens integritet så att hot- och våldssituationer inte kan uppstå på institution eller när medarbetare har fritid. 

Med det i minnet är det tämligen lätt att anta hur verkligheten kan se ut. Det kan också vara lätt att förstå hur ytterligheterna ser ut inom Sis-vården, nämligen att medarbetare ibland inte vågar fatta beslut om begränsningar även om det är ställt utom allt rimligt tvivel att sådana skulle behövas.

Man kan ju undra om det får som konsekvens att de lätta fallen i relation till de svåra fallen oftare får begränsningar. För detta finns mig veterligen inga data, men blotta misstanken är skäl nog för en fråga till ministern.

Ofta pratar vi i denna kammare om fler repressiva förslag för att möta gängkriminaliteten. Jag vill med detta kasta ljus över en fråga som mest troligt har stor effekt när det gäller att förmå unga människor att bryta med kriminella miljöer. Det handlar om att ge behandlingsassistenter med flera en mer trygg arbetsmiljö för att de ska kunna fatta de nödvändiga beslut som behövs för den unges vård. 

Varje barn och ung person som befinner sig i ett kriminellt sammanhang är ett misslyckande för samhället. Därför tror jag att samhället behöver svara upp när det gäller att kunna ge den vård de unga behöver.

Jag tror att det är svårt och resurskrävande att hela tiden göra bedömningar om vad som blir till men för den unges vård i stället för att ägna sig åt behandlande verksamhet och att verktyget som en begränsning innebär måste bygga på att medarbetare är trygga nog under sin yrkesutövning och på fritiden att faktiskt kunna fatta beslut om sådan åtgärd.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad anser ministern om att ge medarbetare inom rättsvårdande myndigheter ökade möjligheter att anonymt kunna fatta vissa rättighetsbegränsande beslut för klienter, intagna eller patienter genom till exempel en högre grad av anonymisering i journalföringen för den som fattar beslut?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:141 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2020/21:141 av Anders Österberg (S)
Anonymisering av vissa rättighetsbegränsande beslut

Anders Österberg har frågat mig vad jag anser om att ge medarbetare inom rättsvårdande myndigheter ökade möjligheter att anonymt kunna fatta vissa rättighetsbegränsande beslut för klienter, intagna eller patienter genom till exempel en högre grad av anonymisering i journalföringen för den som fattar beslut.

Regeringen tar frågor som rör trygghet och säkerhet på arbetsplatser på största allvar. Därför följer vi också noga utvecklingen av hot och våld i våra myndigheters verksamhet och för en dialog med myndigheterna om hur man arbetar med dessa frågor.

När utövare av samhällsnyttiga funktioner som har till uppgift att hjälpa andra utsätts för våld, hot och trakasserier utgör det inte bara ett angrepp på dem som personer utan i förlängningen även på det demokratiska samhället. Det straffrättsliga skyddet för dessa grupper måste därför vara ändamålsenligt och starkt. Av den anledningen har en särskild utredare fått i uppdrag att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd bör utformas. Uppdraget ska redovisas senast 12 november 2021.

Myndighetsutövningen som aktualiseras i Anders Österberg fråga innebär begränsningar av den enskildes grundläggande fri- och rättigheter. Vid dessa beslut är det särskilt viktigt att det finns goda möjligheter att kontrollera myndighetsutövningen för att den ska kunna legitimeras på ett ändamålsenligt sätt.

Utgångspunkten vid myndighetsutövning av offentligt anställda är att den enskilde ska veta vem som fattar besluten. Det handlar om transparens i beslutsfattandet. För att skydda anställda från repressalier kan dock vissa uppgifter om offentligt anställda skyddas. Till exempel omfattas anställdas bostadsadresser och privata telefonnummer som huvudregel av sekretess. Hos vissa myndigheter, där personalen särskilt kan riskera att utsättas för till exempel hot eller våld, kan även personnummer och födelsedatum skyddas. Det gäller till exempel för anställda hos Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket och socialnämnderna.

Hotade och förföljda personer kan också under vissa förhållanden få sina uppgifter skyddade i folkbokföringen.

Det har funnits förslag om att utöka sekretessen för personnummer och födelsedatum till en vidare krets av offentliganställda. Regeringen har dock, efter kraftig remisskritik, avfärdat den möjligheten. Skälet är att det skulle få alltför långtgående konsekvenser för insynen i myndigheter och offentlig verksamhet och därmed även hindra viktig granskning.

Stockholm den 14 oktober 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.