Till innehåll på sidan

Anslaget för marknadsföring av Sverige som turistland

Skriftlig fråga 2007/08:1198 av Forslund, Patrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-13
Anmäld
2008-05-13
Besvarad
2008-05-21
Svar anmält
2008-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga

2007/08:1198 Anslaget för marknadsföring av Sverige som turistland

av Patrik Forslund (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Turister kommer till Sverige för att se vår vackra natur och våra djur, besöka våra museer och gå på kultur- och idrottsevenemang. Men dessa turister kan lika gärna åka till Norge, Danmark eller Tyskland för att göra detta. Det finns mycket att uppleva runt om i världen och det är viktigt att kunna locka människor att turista i Sverige, varför det är viktigt att Sverige marknadsför sig och visar vilket trevligt land vi är att turista i. Man kan marknadsföra sig på olika sätt, dels kan man bli uppmärksammad för ett internationellt evenemang som OS eller VM, eller så kan man köpa marknadsföring.

Det senaste året har staten anslagit 100 miljoner kronor för att marknadsföra Sverige vilket är en liten summa i jämförelse med våra grannländer. I Sverige är det statliga anslaget 11 kronor per capita. Norge satsar 47 svenska kronor per capita, Danmark 33 svenska kronor per capita och Finland 30 svenska kronor per capita. Med tanke på att utländska turister spenderade 75 miljarder 2006, vilket genererade 10 miljarder kronor till staten i momsintäkter, bör man överväga huruvida dessa intäkter skulle öka om man ökade anslaget.

Regeringen har gjort mycket för näringen med sänkta arbetsgivaravgifter, halverad liftmoms och en höjning av marknadsföringsanslaget med 10 procent. Men mot bakgrund av ovanstående räcker det inte för att turister ska åka till Sverige och inte våra grannländer.

Avser näringsministern att under mandatperioden verka för att öka den statliga satsningen på att marknadsföra Sverige som turistland?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1198 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 21 maj

Svar på fråga

2007/08:1198 Anslaget för marknadsföring av Sverige som turistland

Näringsminister Maud Olofsson

Patrik Forslund har frågat mig om jag under mandatperioden avser att verka för att öka den statliga satsningen på att marknadsföra Sverige som turistland.

Låt mig inleda med att säga att regeringens uppfattning är att tillväxt och konkurrenskraft framför allt främjas av goda generella villkor för företagande och entreprenörskap också inom turistnäringen. Regeringen arbetar mycket målmedvetet med att genomföra förbättringar av Sveriges företagsklimat.

Turistnäringen är en viktig näring för Sverige. Den har utvecklats gynnsamt under senare år och utgör i dag nästan 3 procent av BNP. Under 2006 ökade den svenska turistnäringen sin totala omsättning med nära 11 procent till drygt 215 miljarder kronor. Exportvärdet ökade med nästan 20 procent, vilket innebär ett större exportvärde än av personbilar – för andra året i rad. Under 2006 skapades också 16 500 nya jobb och antalet sysselsatta har ökat med nästan 50 000 heltidsarbeten sedan 1995. Turistnäringen genererar inte bara arbetstillfällen inom turistföretagen, utan bidrar också till bibehållen och utvecklad service och sysselsättning inom andra områden.

När det gäller statens ansvar för marknadsföring av Sverige som turistland är det med turistnäringen gemensamägda bolaget, Visit Sweden, som ansvarar för frågorna. År 2005 inledde bolaget ett genomgripande förändringsarbete, bland annat bedrivs marknadsföringen numera utifrån ett konsekvent målgruppsfokus.

Det är regeringens uppfattning att det pågående förändringsarbetet fungerat bra, vilket också ger genomslag i turistnäringens ökade medfinansering av den marknadsföring Visit Sweden bedriver och i de positiva resultat turistnäringen i övrigt uppvisar.

Riksdagen har också på regeringens initiativ för 2007 beslutat att anslaget för turistfrämjande under en treårsperiod, med start 2007, ska öka med 10 miljoner kronor per år för att möjliggöra utökad marknadsföring av Sverige som turistland utomlands.

Satsningar på turismfrämjande och utveckling av företagande med basen inom turistrelaterade branscher sker också i regionala tillväxtprogram och i regionala strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning mellan 2007–2013 över hela Sverige.

Avslutningsvis vill jag nämna att pågår en dialog med turistnäringen som syftar till att identifiera områden som ytterligare kan förbättra tillväxten för turistnäringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.