ansvar för nedlagda gruvhål

Skriftlig fråga 2001/02:1566 av Bergström, Harald (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-28
Besvarad
2002-09-05
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 2001/02:1566

av Harald Bergström (kd) till statsrådet Ulrica Messing om ansvar för nedlagda gruvhål

Vid kammarens behandling av 2001/02:NU10, Vissa mineralpolitiska frågor, diskuterades behovet av föreskrifter om skyddsåtgärder vid nedlagda gruvhål och kontrollåtgärder till skydd mot ras, sättningar och olyckor. Det finns i dag ingen myndighet som har ansvar för detta. Det visas i betänkande NU10 att problemet har varit känt i mer än tio år och att regeringen har riksdagens bemyndigande att utfärda föreskrifter om dessa frågor. Ännu har dock inga föreskrifter utfärdats.

Ett exempel är fastighetsägare som råkat i svårigheter i området runt den sedan länge nedlagda Sala silvergruva. De har av polis och räddningstjänst fått veta att dessa inget kan göra, att det inte är deras ansvar utan hänvisat till regeringen. Riksdagens majoritet uttalar i betänkandet NU10 att "utskottet utgår från att Regeringskansliets utredningsinsatser inför färdigställandet av den nämnda propositionen också inbegriper dessa frågor."

Eftersom riksdagen redan gett regeringen ett bemyndigande att utfärda föreskrifter tycks det mig vara senfärdighet att invänta ytterligare utredningar medan människor drabbas av problem och oförutsedda kostnader och även risk för olyckor.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet, utan att invänta ytterligare riksdagsbehandling, att ta initiativ för att påskynda utfärdande av föreskrifter till skydd för enskilda personers liv, hälsa och egendom?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1566 besvarad av

den 5 september

Svar på fråga 2001/02:1566 om ansvar för nedlagda gruvhål

Statsrådet Ulrica Messing

Harald Bergström har frågat mig om jag, utan att invänta ytterligare riksdagsbehandling, avser att ta initiativ för att påskynda utfärdande av föreskrifter till skydd för enskilda personers liv, hälsa och egendom.

Harald Bergström påstår att det i dag inte finns någon myndighet som har ansvar för skyddsåtgärder vid nedlagda gruvhål. I Kungl. Maj:ts ämbetsskrivelse den 13 januari 1956 till samtliga länsstyrelser om anordnande i vissa fall av stängsel vid övergivna gruvhål m.m. stadgas att stängsel kan uppföras på statsverkets bekostnad om uppenbar fara föreligger för människor och husdjur. Enligt skrivelsen åligger det vederbörande polismyndighet att anmäla behov av skyddsanordningar till länsstyrelsen som om det befinns erforderligt har att låta ombesörja utförandet av skyddsanordningar.

Polisverksamhetsutredningen har i sitt delbetänkande Polisverksamhet i förändring (SOU 2002:70) analyserat polismyndighetens och länsstyrelsernas roll och föreslagit att Bergsstaten i fortsättningen ska ta över ansvaret för inhägnad av övergivna gruvhål. Utredningens förslag har nyligen sänts ut på remiss.

Inom Regeringskansliet pågår som Harald Bergström säkert känner till ett arbete med att revidera minerallagen (1991:45). I detta sammanhang kommer regeringen att överväga behovet av ytterligare föreskrifter om skyddsåtgärder vid nedlagda gruvhål.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.