Antalet planerade djurskyddskontroller

Skriftlig fråga 2023/24:924 av Sofia Skönnbrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-20
Överlämnad
2024-05-21
Anmäld
2024-05-22
Svarsdatum
2024-05-29
Sista svarsdatum
2024-05-29
Besvarad
2024-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Den svenska djurskyddslagstiftningen är tydlig: djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Att djurskyddsreglerna efterlevs är framförallt viktigt för djuren men också för att vi ska kunna upprätthålla allmänhetens förtroende för svensk djurhållning och livsmedelsproduktion.

Ett viktigt verktyg för att upptäcka och åtgärda bristande djurhållning och djurplågeri är Länsstyrelsens djurskyddskontroll.

Målet är att minst tio procent av kontrollobjekten som har livsmedelsproducerande djur ska kontrolleras varje år. Detta mål har inte nåtts på väldigt länge.

I den nationella djurskyddsrapporten för år 2023 går det att läsa att antalet normalkontroller nådde nya lägstanivåer under förra året och att endast sex procent av gårdarna med livsmedelsproducerande djur kontrollerades.

Länsstyrelserna har länge varnat för att akuta klagomålsärenden tar allt mer tid från den planerade kontrollen. Det här är en utveckling som ser ut att förvärras eftersom det i djurskyddsrapporten även går att läsa att antalet inkomna klagomålsärenden ökade kraftigt under 2023.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren följande:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att öka antalet planerade djurskyddskontroller?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:924 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:924 Antalet planerade djurskyddskontroller

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:924 av Sofia Skönnbrink (S)
Antalet planerade djurskyddskontroller

Sofia Skönnbrink har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att öka antalet planerade djurskyddskontroller.

På förhand planerade och riskbaserade djurskyddskontroller fyller en viktig funktion för att säkerställa att bl.a. livsmedelsproducerande djur hålls i enlighet med gällande djurskyddslagstiftning. Djurskyddskontrollen bidrar även till att upprätthålla konsumenternas förtroende för svensk djurhållning och svensk livsmedelsproduktion. Det är därför angeläget med en väl fungerande djurskyddskontroll som sker i tillräcklig omfattning.

En utmaning för länsstyrelserna är att hantera den stora mängd klagomålsärenden som inkommer från bl.a. allmänheten, som riskerar att ta resurser från den planerade rutinkontrollen. Länsstyrelserna har levt upp till sitt mål att utföra minst lika många rutinkontroller som klagomålskontroller, sett till ett genomsnitt för hela landet, under åren 2016–2023, med undantag för 2018.

En del län har också uppfyllt målet att kontrollera minst tio procent av kontrollobjekten som har livsmedelsproducerande djur, men som Sofia Skönnbrink noterat nås detta mål inte sett till ett genomsnitt för hela landet. De skillnader som finns mellan kontrollmyndigheterna kan inte förklaras av enbart resurser, utan beror på flera olika faktorer. I länsstyrelsernas fortsatta utvecklingsarbete för att komma närmare måluppfyllelsen är det viktigt att till exempel hitta effektiva rutiner för ärenden som kommer in till länsstyrelserna genom klagomål för att kunna frigöra resurser till rutinkontroller som är planerade och riskbaserade.

Oavsett hur många djurskyddskontroller som utförs är det viktigt att komma ihåg att en kontroll aldrig kan ersätta djurhållarens betydelse för djurens välmående. Det är bara den som finns på plats varje dag som kan se till att djuren har det bra och får den skötsel och omsorg de behöver.

Djurskyddskontrollen är en viktig fråga för mig och regeringen, därför följer regeringen kontinuerligt upp hur kontrollen utförs och fungerar.

Stockholm den 29 maj 2024

 

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.