Till innehåll på sidan

Antibiotikaresistens och den europeiska apoteksmarknaden

Skriftlig fråga 2019/20:1745 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-06
Överlämnad
2020-07-07
Sista svarsdatum
2020-07-21
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Antibiotika botar lunginflammation och blodförgiftning, räddar för tidigt födda barn och möjliggör intensivvård och cancerbehandling. Men redan 1969 såg forskare hur antibiotikabehandlade kycklingar fått resistenta ehec-bakterier (enterohemorragisk Escherichia coli), vilka även infekterade bondens familj (The Lancet, 293:7607).

Varje år dör 700 000 personer av resistenta bakterier; 200 000 av dem är spädbarn. I södra Asien dör ett barn var åttonde minut. Var tredje resenär till Sydostasien och Mellanöstern riskerar att komma hem med bakterierna, och mer än 10 000 svenskar bär på dem. Grekiska läkare möter i dag sjuka människor som drabbats av totalresistenta bakterier där ingen antibiotikasort längre hjälper.

Samtidigt kan den som vill köpa antibiotika utan recept på Europas apotek. 7 procent av grekerna köper antibiotika utan recept, visar en EU-undersökning. En fjärdedel av dem använder dessutom läkemedlen mot virusinfektioner, där de inte hjälper alls.

Olaglig försäljning av antibiotika över disk i Europa är omfattande och direkt farlig. Samtidigt finns knappt någon uppföljning alls. Vi får inte slarva bort vårt övertag mot bakterierna.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer socialministern och regeringen att prioritera att verka för en skarpare uppföljning av apoteksmarknaden inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1745 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/05881

/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1745 av Lina Nordquist (L) Antibiotikaresistens och den europeiska apoteksmarknaden

Lina Nordquist har frågat mig om jag och regeringen kommer att prioritera att verka för en skarpare uppföljning av apoteksmarknaden inom EU.

Antibiotikaresistens är en global ödesfråga där Sverige länge har varit ledande i det internationella arbetet och har kommit längre än många andra länder med att motverka problemen. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika, både till djur och människor. Regeringen beslutade i februari 2020 om en uppdaterad svensk strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Strategin ska ligga till grund för Sveriges arbete med att bromsa uppkomst och spridning av antibiotikaresistens, samt att förebygga och hantera dess konsekvenser. Den svenska strategin för arbetet mot antibiotikaresistens har som övergripande målsättning att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människa och djur. Strategin består av sju delmål, varav delmål 1 respektive 7, innefattar åtgärder för att stärka och förbättra tillgången till data om resistensläget samt om försäljning och användning av antibiotika och andra antimikrobiella medel. Delmålen omfattar åtgärder i alla relevanta sektorer, däribland på apoteksmarknaden, och på alla nivåer, dvs. på lokal, regional och nationell nivå, samt inom EU och globalt.

Försäljningsdata för antibiotika till människor i EU har samlats in och analyserats sedan 1997 och finns tillgänglig hos den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Motsvarande uppföljningar för djursektorn finns fritt tillgängliga hos EU-kommissionen. Trots att antibiotika för mänskligt bruk endast är lagligt tillgängliga med ett recept som utfärdats av sjukvårdspersonal i hela EU förekommer viss försäljning över disk utan recept. EU-kommissionen har kartlagt omfattningen och de bakomliggande orsakerna och föreslagit åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Sverige ska fortsatt visa internationellt ledarskap i arbetet mot antimikrobiell resistens och verka för ansvarsfull användning av antimikrobiella medel i världen. Inom ramen för detta arbete kommer Sverige driva antibiotikaresistensfrågan inom EU och samarbeta med övriga EU-medlemsländer, EU-kommissionen samt EU:s myndigheter för genomförandet av EU:s handlingsplan mot antimikrobiell resistens (AMR). Antibiotikaresistensfrågan är prioriterad för mig och för regeringen.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.