Till innehåll på sidan

Apotekens plikt att skydda patienters integritet

Skriftlig fråga 2005/06:1221 av Andersson, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-16
Anmäld
2006-03-16
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 2005/06:1221 av Johan Andersson (s) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Apotekens plikt att skydda patienters integritet

Jag har vid flera tillfällen blivit kontaktad av oroliga medborgare vad gäller integriteten på våra apotek. Sjukvården omgärdas av flera säkerhetsregler för att den enskilda patienten ska kunna skydda sin identitet och slippa förklara för anhöriga, vänner och omgivning om sitt sjukdomstillstånd. Vi vet att många besök som görs på våra vårdinrättningar är känsliga för den enskilde. Besök som kommer till allmän kännedom kan ibland skada medborgaren mentalt.

Men när det gäller apoteksverksamheten har tydligen alla kranar öppnats och vi ska numera hämta receptbelagd medicin för öppen ridå. I min hemkommun kan man till exempel stå två meter från disken när apotekspersonalen ger en person information om läkemedel och dess biverkningar. Alla kan se vilka läkemedel personen hämtar ut och dra sina egna slutsatser.

Jag skulle kunna ge flera tänkbara scenarier för att tydliggöra problematiken. Ett scenario är att en man eller kvinna i 35@40-årsåldern sökt hjälp för inkontinensbesvär; bakom står en arbetskamrat och ser hur hon eller han hämtar ut recept. Med en gång kan personens problem spridas i den mindre staden. Ett annat exempel kan illustreras av Lars som just haft sin första sexuella kontakt och haft oturen att smittas av en sexuellt överförbar sjukdom. Sneglande runt hörnet står klasskompisen Ivar som genast förstår vad det är för medicin och sprider ut till klasskamrater vad Lars gjorde på apoteket. Jag tror inte jag behöver illustrera problemet ytterligare @ jag tror att statsrådet förstår problematiken.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en bättre sekretess och integritet för kunderna på apoteken?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1221 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1221 om apotekens plikt att skydda patienters integritet

Statsrådet Ylva Johansson

Johan Andersson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa en bättre sekretess och integritet för kunderna på apoteken.

Som Johan Andersson påtalar är det viktigt att människor känner sig trygga och säkra på att deras integritet skyddas när de köper läkemedel. Enligt lag får hälso- och sjukvårdspersonal inom den enskilda hälso- och sjukvården, till exempel på apoteken, inte obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Anställda inom detaljhandel med läkemedel har alltså en lagstadgad tystnadsplikt. Brott mot tystnadsplikten kan leda till böter eller fängelse.

I farmaceuternas, apoteksteknikernas och apoteksassistenternas utbildning ingår undervisning om tystnadsplikten. I samband med apoteksanställning informeras dessutom den anställde om tystnadsplikten och får skriftligen intyga att han eller hon tagit del av regelverket och att han eller hon kommer att följa dem. Apoteket AB arbetar också med att utforma sina affärslokaler så att personalen ska kunna ge kunderna diskret information, bland annat kvalitetssäkras alla ritningar innan ett apotek byggs eller byggs om. Vidare ser man till att kundstolarna hamnar på behörigt avstånd från diskarna där känslig information kan förekomma. Diskarna har också avskärmningar som syftar till att hindra överhörning till obehöriga. På många äldre apotek finns antingen ”provrum” eller ”rådrum” som personalen kan använda om de märker att kunden vill diskutera något särskilt känsligt. På större moderna apotek finns i regel diskar med väggskärmar som går att dra för så att avskildhet kan uppnås.

Med hänsyn till det arbete som pågår inom Apoteket AB med att säkra kundernas integritet och den lagstiftning som finns på området finner jag för närvarande inte skäl att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.