Arbetarnas situation i Iran

Skriftlig fråga 2020/21:549 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-19
Besvarad
2020-12-02
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under pandemin har fattigdomen ökat kraftigt samtidigt som regimens förtryck och repression mot samhällets mest utsatta fortsätter i Iran. Hundratals arbetaraktivister är fängslade endast på grund av att de kräver grundläggande rättigheter.

Många internationella organisationer har agerat. Internationalen för lantarbetare och livsmedelsarbetare IUF larmar om situationen för 5 000 arbetare vid Haft Tappeh i Shush i Iran. Arbetarna har inte fått betalt sedan i mars och familjerna är hungriga. Arbetarna genomför dagliga fredliga demonstrationer för sina rättigheter och för erkännande av sin fackförening. Men Islamiska Republiken Irans säkerhetsstyrkor har samlats vid fabriken, och en våldsam attack på arbetarna kan vara nära förestående. FN-organet ILO måste ingripa och kräva att regimen i Iran kommer med lösningar i stället för våld och arresteringar av arbetarledarna.

Den svenska regeringen måste agera som enskilt land och i EU för att få regimen i Teheran att respektera människors grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och respekten för fria och demokratiska fackliga organisationer. Arbetare i fabriken Haft Tappeh måste få sina löner betalda. I Iran finns enorma rikedomar och resurser, men de är snedfördelade.

Om EU och FN inte agerar emot Iran kommer hunger och repressioner att öka i många delar av världen, inte minst i Iran där sedan 41 år majoriteten av det iranska folket lider.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att agera för att få den iranska regimen att betala arbetarnas och anställdas löner i Haft Tappeh och kräva frigivning av samtliga arbetaraktivister?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:549 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:549 av Amineh Kakabaveh (-) Arbetarnas situation i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag och regeringen avser agera för att få Iran att betala arbetares och anställdas löner i Haft Tappeh och kräva frigivning av samtliga arbetaraktivister.

Jag delar frågeställarens oro över den allmänna situationen för arbetare och fackligt aktiva i Iran, liksom över de specifika uppgifter som frågeställaren lyfter om situationen för arbetare vid Haft Tappeh-fabriken i Shush.

Som tidigare framförts i svar på flera riksdagsfrågor - bl. a. 44, 50, 142, 273 och 325 under nuvarande riksdagsår - är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer som publicerades i december 2019 visar tydligt på de allvarliga brister som finns.

I rapporten står bland annat att läsa att fackliga företrädare och försvarare av mänskliga rättigheter i arbetslivet, liksom demonstrerande arbetare riskerar att bli av med sina jobb, gripas och åtalas. Oberoende fackföreningar är inte tillåtna i Iran och de fristående fackförbund som ändå är verksamma möter svårigheter.

Sverige driver att de mänskliga rättigheterna i arbetslivet ska värnas och att förhandlingsfriheten, organisationsfriheten och den kollektiva förhandlingsrätten ska respekteras. Detta måste gälla allmänt.

När jag med statsministern besökte Iran i februari 2017 tog vi på högsta nivå upp situationen för ett antal fackliga ledare i Iran som fängslats, och krävde att de skulle friges. När utrikesminister Zarif besökte Sverige i augusti 2019 kunde han meddela att flertalet hade släppts. Vi fortsätter att regelbundet ta upp viktiga frågor om fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter i arbetslivet i vår dialog med Iran.

Sverige fortsätter också att systematiskt och löpande arbeta med dessa frågor i FN och genom EU.

Stockholm den 2 december 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.