Arbetsförmedlingarnas prioriteringar

Skriftlig fråga 2007/08:1417 av Lindgren, Sylvia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-26
Besvarad
2008-07-02
Besvarad
2008-07-10
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2007/08:1417 Arbetsförmedlingarnas prioriteringar

av Sylvia Lindgren (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Allt fler tecken visar på en annalkande lågkonjunktur. Senast kom fackförbundet Unionens branschbarometer som visar på en minskad framtidstro inom många branscher. Den är en av en lång rad undersökningar som visar att den brinnande högkonjunkturen nu är förbi.

Samtidigt krymper den borgerliga regeringen arbetsmarknadsutbildningarna kraftigt. Det har lett till att arbetsgivarnas efterfrågan på kompetent arbetskraft försvårats. Långtidsarbetslösheten har bitit sig fast och möjligheterna att pressa tillbaka densamma har tyvärr inte tagits till vara.

Nu är det extra viktigt att insatser för omställning och resurser till Arbetsförmedlingen sätts in. Det gäller inte minst för utsatta grupper, som till exempel ungdomar och lågutbildade.

Fler får inte riskera att bli fast i långtidsarbetslöshet samtidigt som de redan långtidsarbetslösa lämnas efter.

Min fråga till ministern är:

Hur avser ministern att agera så att Arbetsförmedlingen kan prioritera långtidsarbetslösa samtidigt som allt fler utsatta grupper kommer att behöva jobbskapande insatser?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1417 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 2 juli

Svar på fråga

2007/08:1417 Arbetsförmedlingarnas prioriteringar

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Sylvia Lindgren har frågat mig hur jag avser att agera så att Arbetsförmedlingen kan prioritera långtidsarbetslösa samtidigt som allt fler utsatta grupper kommer att behöva jobbskapande insatser.

Regeringen har reformerat stora delar av arbetsmarknadspolitiken för att se till att fler människor kommer i arbete. Omläggningen av politiken innebär ett tydligt fokus på matchningen mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden. Effekterna är tydliga: arbetskraften ökar, sysselsättningen likaså och arbetslösheten sjunker. Även långtidsarbetslösheten minskar. I maj var knappt 34 000 personer långtidsarbetslösa, vilket är en minskning med 20 000 personer jämfört med maj 2007, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Även bland ungdomarna har långtidsarbetslösheten minskat kraftigt i år. Regeringens politik har bidragit till att varaktigt öka antalet människor som arbetar. Den borgliga alliansen har alltså lyckats med det den förra regeringen misslyckades med – att minska utanförskapet och skapa jobb.

De arbetsmarknadspolitiska resurserna riktas nu mot dem som står längst från arbetsmarknaden, exempelvis genom jobbgarantin för ungdomar och jobb- och utvecklingsgarantin som riktar sig till långtidsarbetslösa. Jobb- och utvecklingsgarantin leder till arbete; statistik från Arbetsförmedlingen visar att av dem som deltagit i garantin har över 10 000 personer fått arbete.

En annan framgångsrik satsning är nystartsjobben. Satsningen har bidragit till att tusentals långtidsarbetslösa har fått ett arbete. I slutet av maj hade drygt 16 000 personer ett nystartjobb. Av dessa personer hade hela 65 procent varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i mer än två år.

Den totala långtidsarbetslösheten (öppet långtidsarbetslösa och personer i program) bland ungdomar har sjunkit det senaste året. Trots detta är ungdomsarbetslösheten fortfarande för hög och det finns ett behov av att vidare stimulera företag att anställa unga. Därför kommer regeringen att lägga fram ett förslag under hösten om att ytterligare sänka socialavgifterna för ungdomar under 26 år.

Till detta kan läggas att utrikes födda svarade för över 30 procent av den totala sysselsättningsökningen som ägde rum mellan 2006 och 2007. Enligt de senaste kvartalssiffrorna ökar denna andel och uppgick det första kvartalet 2008 till 46 procent. Regeringen kommer att presentera en samlad integrationsstrategi i samband med höstens budgetproposition, vilket kommer att bidra till att upprätthålla den positiva sysselsättningsutveckling som vi nu ser för utrikes födda.

Även framöver kommer regeringens politik att inriktas på att utveckla nya angreppssätt för att bryta utanförskapet för dem som av olika anledningar befinner sig utanför arbetsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.