Till innehåll på sidan

Arbetsförmedlingens deltagande i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Skriftlig fråga 2023/24:181 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-27
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet är viktigt. Varje myndighet som deltar i arbetet sitter på kunskap och information som är värdefull för att komma åt kriminaliteten.

Alla myndigheter som deltar i det myndighetsgemensamma arbetet får dock inte rätt förutsättningar för att fortsätta öka sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten.

Arbetsförmedlingen har sagt att de ser svårigheter i att växla upp arbetet mot arbetslivskriminaliteten samtidigt som anslaget till myndigheten fortsätter att minska.

Med anledning av det ovan vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Arbetsförmedlingen ska kunna växla upp sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:181 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/01461 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:181 av Jim Svensk Larm (S)
Arbetsförmedlingens deltagande i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Jim Svensk Larm har frågat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern om statsrådet avser att vidta några åtgärder för att Arbetsförmedlingen ska kunna växla upp sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringens bedömning är att arbetet mot arbetslivskriminalitet är fortsatt viktigt då arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet på arbetsmarknaden, snedvrider konkurrensen och är en betydande inkomstkälla för organiserad brottslighet. Samverkan mot arbetslivskriminalitet, med ökningen av antalet myndighetsgemensamma kontroller och utvecklingen av samverkan med arbetsmarknadens parter, bidrar till att motverka arbetslivskriminaliteten. Effektiviteten i arbetet är bättre än om arbetet bara sker inom respektive myndighet.

Arbetsförmedlingen och åtta andra myndigheter har ett regeringsuppdrag att under 2022–2023 samverka för att motverka arbetslivskriminalitet. I uppdraget ingår att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och vidareutveckla arbetssätt för att upptäcka, motverka och förebygga arbetslivskriminalitet. Arbetsförmedlingen har tilldelats 2 miljoner kronor per år under 2022 och 2023 för att utföra uppdraget. Regeringen avser att fortsätta den myndighetsgemensamma samverkan mot arbetslivskriminalitet under 2024. Inom myndighetssamverkan arbetar myndigheterna kontinuerligt med att utvärdera arbetet för att hitta de mest effektiva metoderna för att komma åt arbetslivskriminaliteten inom olika näringsgrenar. I budgetpropositionen för 2024 föreslås finansieringen av arbetet mot arbetslivskriminalitet ligga på samma nivå som tidigare.

Arbetsförmedlingen deltar därutöver sedan 2009 i det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet där tolv myndigheter samverkar med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Det finns synergieffekter mellan myndighetssamverkan mot arbetskriminalitet och myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet varför dessa samlokaliseras.

Ett välfungerande informationsutbyte mellan myndigheter är en förutsättning för att olika former av fusk, regelöverträdelser och brottslighet ska kunna förebyggas, utredas och bekämpas. Men även organiseringen av det interna arbetet är av betydelse i arbetet med att förhindra felaktiga utbetalningar. Inom ramen för det uppdrag som Arbetsförmedlingen fick i regleringsbrevet för 2023, att göra rätt från början, ser myndigheten över hur den interna informationsdelningen kan förbättras, då det finns begränsningar av vilken information en arbetsförmedlare kan ta del av utifrån ärendeslag. Arbetsförmedlingen arbetar för att arbetsförmedlare ska ha tillgång till all relevant information i ett aktuellt ärende som myndigheten har tillgång till för att skapa ett så bra beslutsunderlag som möjligt och därmed i högre utsträckning förhindra felaktiga utbetalningar.

Arbetsförmedlingen arbetar även enligt mål i regleringsbrevet för att andelen felaktiga utbetalningar ska minska. Enligt Arbetsförmedlingen gör myndighetens inspektörer oanmälda kontrollbesök och myndigheten arbetar även kontinuerligt med att höja medvetenheten kring otillåten påverkan.

Stockholm den 8 november 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.