Till innehåll på sidan

Arbetsförmedlingens roll i kompetensförsörjningen

Skriftlig fråga 2012/13:397 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-03-19
Svar anmält
2013-03-26
Besvarad
2013-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2012/13:397 Arbetsförmedlingens roll i kompetensförsörjningen

av Roger Haddad (FP)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Utvecklingen inom gruvindustrin uppmärksammas, och det är positivt att de norra delarna av Sverige men också Bergslagsområdet, i synnerhet Dalarna och norra Västmanland, också lyfts fram i olika rapporter som strategiska områden för gruvindustrins potential. En fråga som adresseras alltmer är vikten av att möta denna utveckling på kort och lång sikt när det gäller företagens kompetensförsörjning. En viktig aktör i detta arbete är Arbetsförmedlingen som vid sidan av branschens egna satsningar kan bidra. En annan mycket viktig institution är Yrkeshögskolan, som vi satsar på och som visar på goda resultat i att snabbt tillhandahålla rätt kompetens utifrån arbetslivets behov relativt snabbt.

Siffror visar att det finns lediga jobb att besätta, och på sikt gäller detta även Bergslagsområdet. För att denna positiva utveckling ska fortsätta bidra till högre tillväxt och fler arbetstillfällen är det viktigt att regeringen har en strategi och en god beredskap.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström blir:

Hur ämnar arbetsmarknadsministern agera för att säkerställa att myndigheter som Arbetsförmedlingen och Yrkeshögskolan snabbt kan bidra till kompetensförsörjningen?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:397 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 26 mars

Svar på fråga

2012/13:397 Arbetsförmedlingens roll i kompetensförsörjningen

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Roger Haddad har frågat mig hur jag avser att agera för att säkerställa att myndigheter som Arbetsförmedling och Yrkeshögskolan snabbt kan bidra i kompetensförsörjningen.

Arbetsförmedlingens grunduppdrag innefattar att effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft. I detta ligger bland annat att genom goda arbetsgivarkontakter hjälpa företag att finna rätt kompetens. Arbetsförmedlingen har också under 2012 ökat sitt fokus på arbetsgivarkontakter. Regeringen anser att det är viktigt att Arbetsförmedlingen fortsätter att utveckla och förbättra sina arbetsgivarkontakter, dels för att stödja personer att hitta arbete, dels för att underlätta för arbetsgivare som har svårt att rekrytera.

I vissa fall kan även arbetsmarknadsutbildning vara ett verktyg för att rusta den arbetssökande för arbetsmarknaden och samtidigt motverka bristsituationer på arbetsmarknaden. Vid planeringen av arbetsmarknadsutbildningarna ska Arbetsförmedlingen beakta den kunskap som inhämtas genom samverkan med bland annat lokalt näringsliv, utbildningsanordnare och kommunföreträdare.

Då Roger Haddad i sin fråga specifikt tar upp gruvindustrin kan jag i detta sammanhang nämna att Arbetsförmedlingen har etablerat en gruvförmedling i Kiruna i syfte att möta rekryteringsbehov av arbetskraft inom gruv- och mineralnäringen i hela landet. Detta som en följd av att gruvbolagen aviserar rekryteringsbehov på såväl kort som lång sikt och har svårigheter att hitta vissa kompetenser.

Jag kan vidare konstatera att efterfrågan vad gäller att få starta yrkeshögskoleutbildningar finns i hela landet. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som har uppgiften att bedöma vilka utbildningar som ska få ingå i yrkeshögskolan utifrån behovet att förse arbetslivet med kvalificerad arbetskraft. I en rapport från november 2012 om regional efterfrågan och kompetens inom yrkeshögskolan uppmärksammar myndigheten den tillväxt som finns inom gruvnäringen i Bergslagen. Mot bakgrund av de behov som finns har också myndigheten beslutat om ett antal nya utbildningar i området.

Yrkeshögskolan har kommit att spela en viktig roll för svensk arbetsmarknad såväl i det långa som korta perspektivet. Riksdagen har därför också under senare år på regeringens förslag avsatt extra resurser för att fler personer ska ges möjlighet till utbildningar som arbetslivet efterfrågar.

Mot bakgrund av ovanstående avser jag inte att för närvarande vidta några ytterligare åtgärder på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.