Arbetskraftsinvandrares skydd

Skriftlig fråga 2012/13:689 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-07
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-21
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 augusti

Fråga

2012/13:689 Arbetskraftsinvandrares skydd

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Alliansregeringen har i en överenskommelse med Miljöpartiet underlättat arbetskraftsinvandringen till Sverige. Det är positivt att enskilda kan söka sig till vårt land för att arbeta och bidra till vår välfärd men också att de och deras familjer ges en nystart. Det gäller i synnerhet personer som flyttar från oroliga konfliktområden. I min valkrets har medierna uppmärksammat ett enskilt fall där den som arbetskraftsinvandrat riskerar utvisning tillsammans med sin familj då arbetstillståndet upphört, detta på grund av en försäkringsmiss från arbetsgivaren.

Det finns flera ärenden av denna karaktär, och detta är något som regeringen bör bevaka så att överenskommelsens intentioner blir gällande. Problemet som uppstår är att den enskilde hamnar i kläm gentemot myndigheterna trots att det är arbetsgivaren som gjort fel. Det borde förtydligas i lagen att myndigheterna, innan de beslutar om att återkalla tillstånd och utvisa enskilda, ska göra en bedömning av läget med möjlighet för arbetsgivaren att rätta till eventuella felaktigheter. Med dagens regelverk och tolkning av lagen är risken för snabba beslut om utvisning uppenbar, och detta riskerar att försätta de enskilda och deras familjer i svåra situationer, i synnerhet om de kommer från konfliktområden.

Mot denna bakgrund skulle jag vilja ställa följande fråga till statsrådet Billström:

Vad ämnar statsrådet och regeringen göra för att förbättra skyddet för arbetskraftsinvandrare när arbetsgivaren är den som gjort fel under invandrarens vistelse i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:689 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 21 augusti

Svar på fråga

2012/13:689 Arbetskraftsinvandrares skydd

Statsrådet Tobias Billström

Roger Haddad har frågat mig vad jag och regeringen ämnar göra för att förbättra skyddet för arbetskraftsinvandrare när arbetsgivaren är den som gjort fel under vistelsen i Sverige.

Regeringen har tillsammans med Miljöpartiet genomfört en reform som ger goda förutsättningar för att tillgodose den svenska arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Om Sverige ska stå sig väl i den internationella konkurrensen om arbetskraft behöver vi ett regelverk som gör det attraktivt för arbetskraftsinvandrare att välja just Sverige.

Arbetstagare ska ha rimliga arbetsvillkor, oavsett ursprung. Det är oacceptabelt att enskilda arbetsgivare inte följer lagar och regler och utnyttjar arbetstagare. Kontrollen av arbetsvillkoren för arbetskraftsinvandrare i Sverige är uppdelad mellan flera aktörer. Migrationsverket svarar för de kontroller av anställningsvillkor som görs inför tillståndsgivningen. Tillsynen över arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftning utövas av Arbetsmiljöverket. Övriga arbetsvillkor hanteras i sin tur inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen, där arbetsmarknadens parter kommer överens om vilka villkor som ska gälla och övervakar att dessa följs. Slutligen, om det förekommer brottslighet är det en fråga för rättsväsendet.

Det finns därmed redan i dag ett system som syftar till att skydda arbetstagare i Sverige. Jag vill särskilt framhålla att en arbetskraftsinvandrare som lämnar sin arbetsgivare eller på annat sätt förlorar sin anställning inte automatiskt blir av med sitt uppehållstillstånd. Den som säger upp sig från sin anställning ges möjlighet att stanna kvar i Sverige tre månader för att söka nytt jobb. Först därefter kan en återkallelse bli aktuell.

Ett beslut om att återkalla ett uppehållstillstånd kan dessutom överklagas. Migrationsverket går då igenom ärendet ännu en gång. Om verket står fast vid sitt beslut går överklagandet vidare till migrationsdomstolen vid någon av förvaltningsrätterna i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Regeringen kommer att återkomma med förslag som syftar till att ge Migrationsverket ytterligare verktyg för att upptäcka och stoppa missbruk av regelverket för arbetskraftsinvandring.

Det är mycket viktigt att arbetskraftsinvandringen till Sverige fungerar väl, och regeringen arbetar aktivt för att säkerställa detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.