Till innehåll på sidan

Arbetslivskriminalitet och samordnad tillsyn

Skriftlig fråga 2023/24:266 av Rose-Marie Carlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-16
Överlämnad
2023-11-16
Anmäld
2023-11-17
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Inom ramen för satsningen Tryggare Malmö bedriver Malmö stad sedan 2017 ett framgångsrikt samordnat tillsynsarbete mot illegala verksamheter. Syftet är att strypa viktiga intäktskällor för den grova organiserade brottsligheten och stänga ned eller störa verksamheter och miljöer som är skadliga för hälsan eller utgör riskmiljöer för unga som kan rekryteras till gäng.

Kommunens miljö- och hälsotillsyn, livsmedelstillsyn, bygglovsinspektion och tillståndsenhet arbetar tillsammans med Räddningstjänsten Syd och statliga myndigheter som Polismyndigheten, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Erfarenheter från arbetet visar att kommunens lokalkännedom och verktygslåda spelar en viktig roll för att nå framgång.

Sedan en tid tillbaka pågår viktiga satsningar inom regeringsuppdraget mot arbetslivskriminalitet, där åtta statliga myndigheter ingår. Syfte och arbetssätt liknar i många fall det arbete som i Malmö redan sker inom ramen för Tryggare Malmö. Men nu är beskedet från exempelvis Skatteverket att man, utifrån sitt regleringsbrev, inte längre kan delta i lokala initiativ utan måste prioritera samverkan utifrån regeringsuppdraget.

Min fråga till statsrådet Paulina Brandberg är därför följande:

Kan statsrådet garantera att statliga myndigheter framöver kommer att få erforderliga resurser och tydliga instruktioner om att även fortsätta sin medverkan i upparbetade strukturer för samordnad tillsyn på lokal nivå?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:266 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)


Svar på fråga 2023/24:266 av Rose-Marie Carlsson (S)
Arbetslivskriminalitet och samordnad tillsyn

Rose-Marie Carlsson har frågat mig om jag kan garantera att statliga myndigheter framöver kommer att få erforderliga resurser och tydliga instruktioner om att även fortsätta sin medverkan i upparbetade strukturer för samordnad tillsyn på lokal nivå.

Regeringens bedömning är att arbetet mot arbetslivskriminalitet är fortsatt viktigt då arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet på arbetsmarknaden, snedvrider konkurrensen och är en betydande inkomstkälla för organiserad brottslighet. Samverkan mot arbetslivskriminalitet, med ökningen av antalet myndighetsgemensamma kontroller och utvecklingen av samverkan med arbetsmarknadens parter, bidrar till att motverka arbetslivskriminaliteten. Regeringens arbete med myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet fortsätter. I budgetpropositionen för 2024 föreslås finansieringen av arbetet mot arbetslivskriminalitet ligga på samma nivå som tidigare.

Under 2022 och 2023 har hittills sex regionala center mot arbetslivskriminalitet öppnats i Sverige. De fungerar som ett nav för myndigheternas arbete mot arbetslivskriminalitet och syftar till att underlätta planering, genomförande och uppföljning av myndighetsgemensamma kontroller och andra gemensamma aktiviteter. Att bedriva arbetet gemensamt ger ett stort mervärde jämfört med om myndigheterna endast arbetar inom sina egna organisationer. För att ytterligare öka effektiviteten i insatserna mot arbetslivskriminalitet pågår just nu arbetet i Regeringskansliet med en lagrådsremiss med anledning av departementsskrivelsen Utökat informationsutbyte (Ds 2022:13).

Skatteverkets bidrag i arbetet med att motverka arbetslivskriminalitet är viktigt. Det handlar t.ex. om att genomföra kontrollbesök vad gäller personalliggare och kassaregister. I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen 100 miljoner kronor till Skatteverket för att öka ambitionen i det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet. Skatteverket ska bl.a. hindra att företag används som brottsverktyg och öka skattekontrollen där riskerna för skattefel är störst.

Den 1 december 2023 öppnar det sjunde centret mot arbetslivskriminalitet, som ska vara placerat i Malmö. Ett av syftena med att ha regionala arbetslivskriminalitetscenter är att det kan möjliggöra förbättrade kontakter med regionala aktörer, såsom företag, kommuner och lokala arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Det är därför myndigheternas avsikt att samverkan med dessa aktörer ska kunna utvecklas och stärkas när arbetslivskriminalitetscenter också kommer att finnas i Malmö.

Stockholm den 29 november 2023

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.