Arbetslivskriminalitet

Skriftlig fråga 2021/22:1308 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-17
Överlämnad
2022-03-18
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Arbetslivskriminaliteten är ett stort och allvarligt samhällsproblem. Anställda blir bland annat lurade på lön, och de far väldigt illa på grund av oseriösa arbetsgivare.

Seriösa företagare riskerar dessutom att förlora sitt livsverk, då de inte kan konkurrera med företag som snedvrider konkurrensen.

Politikens syn på oseriösa aktörer som utnyttjar människor och snedvrider konkurrensen måste vara kompromisslös – det ska inte få förekomma.

Förhållandena har varit väl kända under flera år.

Regeringen har nu initierat ytterligare en utredning, som ska redovisas 2025. 

Min fråga till arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark med anledning av detta är:

 

Har ministern och regeringen vidtagit några åtgärder för att förhindra denna utveckling, och varför har man satt en så lång utredningstid med tanke på den rådande situationen gällande arbetslivskriminaliteten?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1308 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)


Svar på fråga 2021/22:1308 av Saila Quicklund (M)
Arbetslivskriminalitet

Saila Quicklund har frågat statsrådet Eva Nordmark om ministern och regeringen har vidtagit några åtgärder för att förhindra arbetslivskriminaliteten och varför den utredning som är tillsatt i frågan har fått en så lång utredningstid med tanke på den rådande situationen gällande arbetslivskriminalitet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den växande arbetslivskriminaliteten är ett allvarligt samhällsproblem. Det handlar om brottslighet och regelöverträdelser som resulterar i att människor utnyttjas och far illa på arbetsmarknaden och att seriösa företagare konkurreras ut av fuskare och kriminella. Arbetslivskriminalitet göder den organiserade brottsligheten och dränerar välfärdssystemen på resurser. Att bekämpa arbetslivskriminaliteten är därför en prioriterad fråga för regeringen.

Som frågeställaren nämner har regeringen tillsatt en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet (Dir. 2021:74). Saila Quicklund frågar mig varför delegationen har en utredningstid till 2025. Jag vill uppmärksamma frågeställaren på att delegationen ska verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet och främja samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan. Det innebär att delegationen ska utföra ett löpande arbete under hela utredningstiden och därtill delredovisa resultat i juni 2022, februari 2023 och februari 2024. Vidare beslutade regeringen den 10 februari i år att en del av uppdraget ska redovisas redan den 31 mars 2022. Delegationen bidrar sålunda till att motverka arbetslivskriminaliteten sedan den inrättades och kommer fortsätta att göra det fram till 2025.

Regeringen har också nyligen beslutat att regionala center mot arbetslivskriminalitet ska inrättas under 2022 och 2023. Dessa center blir en intensifiering av det myndighetsgemensamma arbete som regeringen initierade 2017, och som har resulterat i att över 6 000 myndighetsgemensamma kontroller har genomförts. För att förbättra det myndighetsgemensamma arbetet ytterligare har en bokstavsutredare fått i uppdrag att bl.a. analysera vilket behov av informationsutbyte som berörda myndigheter har för att kunna samverka och kontrollera arbetsplatser mer effektivt i syfte att motverka arbetslivskriminalitet (Fi2021/02442). Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2022.

Stockholm den 30 mars 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.