Arbetslösheten bland nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:1393 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-12
Överlämnad
2017-05-15
Anmäld
2017-05-16
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Många har gjort mycket för att ta emot och integrera nyanlända in i samhället, men trots detta ökar utanförskapet i Sverige.

Filipstad är en av de städer som gjort mycket, men 60 procent av de nyanlända är arbetslösa där. Under år 2016 har 622 nyanlända flyttat till Filipstad, trots att ett så kallat nollavtal har upprättats. År 2020 riskerar hela 1 miljon människor att vara i utanförskap i Sverige. Det är en utveckling som är oacceptabel. Det krävs konkreta åtgärder som effektiviserar integrationen av nyanlända i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Avser regeringen och ministern att vidta ytterligare åtgärder för att fler jobb ska skapas och för att förbättra integrationen av de nyanlända?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1393 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01051/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1393 av Jörgen Warborn (M) Arbetslösheten bland nyanlända

Jörgen Warborn har frågat mig om regeringen och jag avser att vidta ytterligare åtgärder för att fler jobb ska skapas och för att förbättra integrationen av de nyanlända.

–
Svaret är ja. Regeringens jobbagenda består av insatser för ökad kompetens och en aktiv arbetsmarknadspolitik, investeringar i bostäder och infrastruktur samt en aktiv näringspolitik. Därutöver behöver fler anställas i välfärden. Förslagen i Vårändringsbudgeten 2017 för att stärka skolan, vården och polisen skapar också fler jobb. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 vägleder den ekonomiska politiken.

Regeringen arbetar aktivt för att stärka vägarna till arbete för nyanlända likväl som för andra som befinner sig i arbetslöshet. Arbetsförmedlingen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken har styrts om till att bättre rusta arbetslösa för att kunna ta de jobb som finns och växer fram. Detta arbete fortsätter och i juli 2017 avser regeringen att införa studiestartsstöd som ska underlätta för arbetslösa med kort utbildning att påbörja de studier som krävs för etablering på arbetsmarknaden. Extratjänster ger arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till jobb i välfärden och dessa ökar nu i god takt. Regeringen har även gett Tillväxtverket i uppdrag att främja nya modeller eller vidareutveckla modeller som syftar till att öka arbetsgivares benägenhet att anställa nyanlända och personer som varit utan arbete en längre tid.

Regeringen har även gjort stora satsningar på utbildning.

Bl.a. ett nytt stadigvarande kunskapslyft med utbildningsplatser där en del utbildningsplatser ska kunna kombineras med studier i sfi samt en modell för statsbidrag för en regionaliserad yrkesutbildning för vuxna, regionalt yrkesvux. Den nya modellen ska till skillnad från de tidigare i högre grad möta arbetsmarknadens behov av kompetens och nyanländas behov av yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Regeringens åtgärder är många och arbetet för att stärka vägen till jobb för fler fortsätter.

Stockholm den 24 maj 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.