Arbetslösheten i Skåne län

Skriftlig fråga 2023/24:36 av Adrian Magnusson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-25
Överlämnad
2023-09-26
Anmäld
2023-09-27
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Enligt Arbetsförmedlingens rapport kring arbetsmarknadsläget från den 13 juli 2023 uppgick arbetslösheten i Skåne län till 8,2 procent. Detta är 2 procentenheter högre än riket generellt och näst högst i Sverige.

Långtidsarbetslösheten är också högre i Skåne län än i riket generellt; bara Södermanlands län och Gävleborgs län har en högre långtidsarbetslöshet. Gällande ungdomsarbetslösheten råder samma läge.

Skånes geografiska närhet till Danmark, ett land som lider av arbetskraftsbrist, samt den höga utbildningsnivån i Skåne län är två faktorer bland flera som borde innebära goda möjligheter att med en aktiv arbetsmarknadspolitik få ned arbetslösheten i länet.

Min fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson är med anledning av ovanstående:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att få ned arbetslösheten i Skåne län?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:36 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/0 1292 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:36 av Adrian Magnusson (S)
Arbetslösheten i Skåne län

Adrian Magnusson har frågat mig om vilka åtgärder jag vidtar för att få ned arbetslösheten i Skåne län.

Arbetslösheten och långtidsarbetslösheten är fortsatt hög trots en stark efterfrågan på arbetskraft sedan pandemin. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och så att den blir mer kostnadseffektiv.

Ansvarsfördelningen för genomförandet av arbetsmarknadspolitiken bygger på att Arbetsförmedlingen har en stor flexibilitet att anpassa sina insatser och fördela resurser utifrån regionala och lokala behov.

Regeringens uppgift är att ge förutsättningar att genomföra detta för att tillgodose de arbetssökandes behov och bidra till att möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov. Arbetsförmedlingen har en stor flexibilitet i medelsanvändningen utifrån de mål för verksamheten som regeringen och riksdagen lagt fast.

I budgetpropositionen för 2024 föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag på 200 miljoner kronor 2024 för att möta en ökad arbetslöshet och stärka kontrollarbetet. Dessutom är regeringens avsikt att genomföra regeländringar som är nödvändiga för att anställningar med etableringsjobb ska komma på plats. Etableringsjobben väntas bidra till att öka nyanländas och långtidsarbetslösas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Tillsammans med andra förslag i budgetpropositionen, t.ex. ett förstärkt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare samt fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen, bidrar de föreslagna satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken till att stärka arbetslinjen.

Regeringen gav under våren Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela 150 miljoner kronor till kommuner med hög arbetslöshet för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för unga. Satsningen innebär att kommuner med hög arbetslöshet kan få ett bidrag via Arbetsförmedlingen för att under 2023 skapa jobb för ungdomar som avslutat gymnasieskolan och sommarjobb för ungdomar som avslutat årskurs nio, ungdomar i gymnasieutbildning samt för ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. Under innevarande år har myndigheten vidare i uppdrag enligt regleringsbrevet att bl.a. fortsätta att stärka och utveckla sitt arbete med arbetsmarknadspolitiska insatser och arbetsgivarkontakter. I uppdraget ingår att Arbetsförmedlingen ska förbättra den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.

Det ska löna sig att gå från bidrag till jobb och ställas höga krav på den som söker jobb kombinerat med att arbetslösa erbjuds rätt stöd och insatser. Det gäller såväl i Skåne län som i andra län. Jag följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden och hur Arbetsförmedlingen genomför sitt uppdrag att tillgodose behoven hos både arbetssökande och arbetsgivare.

Stockholm den 4 oktober 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.