Till innehåll på sidan

arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler

Skriftlig fråga 2001/02:1617 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-09
Besvarad
2002-09-18
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga 2001/02:1617

av Murad Artin (v) till näringsminister Björn Rosengren om arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler

LO-facken i Kumla har i ett öppet brev till partierna och näringsministern frågat om det råder en strängare praxis i hanteringen av arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler än vad som är beslutat i riksdagen.

Normalt ska en person som tackar nej till ett arbete få sin ersättning nedsatt med 25 %. LO-facken har påvisat fall där man i stället helt blivit av med ersättningen.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga:

Avser ministern se till att riksdagsbeslutet om arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler följs upp i syfte att tillämpningen står i överensstämmelse med beslutet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1617 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2001/02:1617 om arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler

Näringsminister Björn Rosengren

Murad Artin har frågat om jag avser att se till att riksdagsbeslut om arbetslöshetsförsäkringens nedsättnings- och avstängningsregler följs i syfte att tillämpningen står i överensstämmelse med beslutet.

Bakgrunden till frågan är ett brev från LO-facket i Kumla där man menar att det råder strängare praxis för nedsättning av och avstängning från ersättning än vad som beslutats i riksdagen. Murad Artin menar att normalt ska en person som tackar nej till ett arbete få sin ersättning nedsatt med 25 %. LO-facken har, enligt Murad Artin, påvisat att personer i stället helt blivit av med ersättningen.

Jag kan som minister inte kommentera de enskilda fallen. Jag vill bara erinra om att det utöver reglerna om nedsättning av ersättningen (och avstängning under 40 ersättningsdagar för den som lämnat sitt arbete utan giltig anledning) finns allmänna regler för vad som krävs för att en person ska uppfylla villkoren för ersättning. Dessa allmänna regler, som finns i 9 § lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, är att vara arbetslös, oförhindrad att ta arbete, vara registrerad på arbetsförmedlingen, medverka till att en individuell handlingsplan upprättas och aktivt söka lämpligt arbete.

Tillägget i lagen att aktivt söka arbete infördes, av riksdagen, den 1 augusti 2000. Detta krav har emellertid under årtionden varit en underliggande princip.

I arbetslöshetsförsäkringens konstruktion ligger också sedan årtionden en kontrollfunktion hos arbetsförmedlingen. Anser arbetsförmedlingen att den som begär arbetslöshetsersättning inte uppfyller de allmänna villkoren för sådan ersättning åligger det förmedlingen att meddela sin iakttagelse till arbetslöshetskassan. Detsamma gäller om den sökande har avvisat erbjudande om lämpligt arbete eller arbetsmarknadspolitiskt program. Delar kassan arbetsförmedlingens uppfattning att sökanden inte uppfyller de allmänna reglerna för ersättning (9 §) lämnas inte ersättning så länge detta förhållande kvarstår.

Har sökanden däremot avvisat erbjudande om lämpligt arbete eller arbetsmarknadspolitiskt program beslutar kassan om nedsättning.

Denna skillnad har alltid funnits, men syns tydligare nu genom att nedsättning ersatt de tidigare reglerna vid avvisande om erbjudande om lämpligt arbete.

Som Murad Artin säkert vet har Arbetsmarknadsstyrelsen i alla år följt upp varje meddelande som skickats från arbetsförmedlingen till arbetslöshetskassan.

Jag delar LO-fackets uppfattning att arbetsförmedlingen ska hjälpa de arbetssökande. Jag tror också att arbetsförmedlingen gör sitt bästa i detta avseende. Det måste emellertid finnas tydliga och strukturerade krav på ett aktivt arbetssökande av den som uppbär arbetslöshetsersättning.

Med anledning av förändringarna, i såväl de allmänna reglerna som vid att tacka nej till arbete, kommer jag noga att följa både hur arbetsförmedlingen arbetar med de sökande och hur kassorna tillämpar de olika bestämmelserna i arbetslöshetsförsäkringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.