Arbetsmiljö för bemanningsanställda

Skriftlig fråga 2012/13:464 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-24
Anmäld
2013-04-24
Besvarad
2013-05-02
Svar anmält
2013-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2012/13:464 Arbetsmiljö för bemanningsanställda

av Kent Härstedt (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

I en nyligen utkommen rapport från Arbetsmiljöverket tas förhållandena för anställda i bemanningsföretag i Sverige upp. Den visar att arbetsmiljön och hälsoläget har stora brister. Det behövs bättre regleringar på hur mycket kunskap bemanningsföretaget är skyldigt att ge den enskilde anställde.

Arbetsmiljön, introduktionen och arbetskunskaperna på arbetsplatserna pressas nedåt. För att pressa priserna konkurrerar bemanningsföretagen genom att dra ned på kostnaderna för utbildning och ställer högre krav på den enskilde anställde. Antalet bemanningsanställda med arbetsskador eller förslitningsskador ökar.

Av de i dag ca 60 000 i bemanningsbranschen har merparten uthyrningsuppdrag hos kundföretag med monotona arbetsuppgifter. Där kundföretagens egna anställda har arbetsrotation och lättare arbetsuppgifter delar av arbetsdagen, eller hela arbetsdagar på ett planerat schema, är förhållandena inte desamma för bemanningsanställda.

Detta resulterar i att bemanningsanställda kan få otillräcklig utbildning i till exempel hur en maskin fungerar. Bemanningsanställda får oerhörd press på sig att de ska klara av mer arbete än om de varit direkt anställda hos kundföretaget.

Bemanningsanställda löper också dubbelt så stor risk att hamna i en arbetsplatsolycka.

Vilka initiativ planerar arbetsmarknadsministern för att förbättra arbetsmiljön för de bemanningsanställda?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:464 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 2 maj

Svar på fråga

2012/13:464 Arbetsmiljö för bemanningsanställda

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag planerar för att förbättra arbetsmiljön för de bemanningsanställda.

Bemanningsbranschen är en växande bransch och arbetsolyckorna som rapporteras är tyvärr fler för bemanningsbranschen än för andra branscher. Ett skäl till det kan vara att branschen sysselsätter ett jämförelsevis högre antal unga människor. Män under 25 år är den grupp som har högst antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro i förhållande till antal sysselsatta.

Arbetsmiljöansvaret är delat mellan det uthyrande bemanningsföretaget och det inhyrande kundföretaget. Kundföretaget ska sörja för att det dagliga arbetet utförs på ett säkert sätt, samt att nya inhyrda får en korrekt introduktion i arbetet. Bemanningsföretaget har det långsiktiga arbetsmiljöansvaret för till exempel rehabilitering och utbildning.

Mot bakgrund av arbetsolyckorna inom branschen har Arbetsmiljöverket uppmärksammat bemanningsbranschen genom en flerårig tillsynssatsning. I september 2011 startade Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats av branschen i hela Sverige. Hittills har inspektörer på Arbetsmiljöverkets samtliga distrikt genomfört närmare tusen förrättningar (inspektioner och uppföljningar). För varje bemanningsföretag inspekteras två eller tre av deras kundföretag för att kontrollera hur arbetsmiljön ser ut i verkligheten. Dessutom har möten hållits med representanter från arbetsgivare, fack, bransch- och intresseorganisationer. Satsningen pågår fortfarande.

Regeringen har nyligen stärkt skyddet för arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Lagen om uthyrning av arbetstagare trädde i kraft den 1 januari 2013. Kärnan i lagen är en likabehandlingsprincip som bland annat innebär att bemanningsföretaget ska tillförsäkra en sådan arbetstagare, under den tid ett uppdrag varar, minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som skulle ha gällt om han eller hon hade anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbete.

Jag ser mycket allvarligt på olyckorna inom bemanningsbranschen och de åtgärder som vidtagits genom reglering, information och kontroll kommer förhoppningsvis att leda till resultat. I slutändan är det dock de enskilda bemanningsföretagen och kundföretagen som måste ta ansvar för att lagar och regler följs och att de bemanningsanställda får den instruktion och utbildning på plats som är nödvändig för att förebygga arbetsrelaterade olyckor.

Regeringen avser inte att i nuläget vidta några ytterligare åtgärder beträffande arbetsmiljön för bemanningsanställda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.