Arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott

Skriftlig fråga 2020/21:1085 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-17
Anmäld
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I en granskning riktade Riksrevisionen nyligen stark kritik mot regeringens insatser mot arbetskraftsexploatering. Den övergripande kritiken kan sammanfattas i att befintligt regelverk inte ger ett bra skydd mot exploatering och att regeringen inte har gett myndigheterna mandat eller tydliga uppdrag att motverka arbetskraftsexploatering. Kritiken är mycket allvarlig.

Kritiken riktas mot regeringens styrning av berörda myndigheter, men det handlar också om myndigheter som inte fullgör sina respektive uppdrag vid exempelvis inspektioner och tillslag mot brottslighet. Riksrevisionen nämner bland annat polisen, som alltför sällan lämnar ärenden om människohandel vidare för utredning, men man nämner också att myndigheter vid gemensamma insatser inte kontrollerar de anställdas arbetssituation.

Det är uppenbart att regeringen behöver ta tag i området arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott och förtydliga ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med de problem med arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott som Riksrevisionen pekar på i sin granskning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1085 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2020/02687 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1085 av Maria Malmer Stenergard (M)
Arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med de problem med arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott som Riksrevisionen pekar på i sin granskning.

Ingen människa ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Missbruk av olika regelverk och exploatering av människor behöver stoppas. Samhällets syn på arbetsgivare som utnyttjar människor och missköter de anställdas arbetsmiljö ska vara kompromisslös.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens rapport Statens insatser mot exploatering av arbetskraft (2020:27). Myndigheterna behöver tydliga uppdrag samt fler och bättre verktyg.

Regeringen har under den senaste mandatperioden vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminalitet och arbetskraftsexploatering. Polismyndigheten har fått större befogenheter att kontrollera arbetsgivare i branscher där problemen med illegal arbetskraft och utnyttjande av arbetstagare är stora. Sanktionsavgifterna för arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft har fördubblats. Vi har höjt straffen för företag som begår allvarliga arbetsmiljöbrott.

För att stärka det straffrättsliga skyddet mot exploatering av personer i arbete infördes 2018 ett nytt brott i brottsbalken, människoexploatering.

Regeringen har givit en särskild utredare i uppdrag att analysera och ta ställning till ett flertal frågor som rör arbetskraftsinvandring (Dir 2020:8 och dir. 2020:69), däribland utnyttjande av arbetskraftsinvandrare. I utredarens uppdrag ingår bland annat att kartlägga hur och i vilken utsträckning regelverket för arbetskraftsinvandring används för organiserat missbruk och vid behov föreslå åtgärder. Utredaren ska bl.a. lämna förslag om skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet för arbetskraftsinvandring och skadestånd till arbetstagare. Delar av uppdraget ska redovisas senast den 1 februari och resterande delar senast den 1 november 2021.

Arbetsmiljöverkets anslag stärks med 30 miljoner kronor per år från och med 2021 för att bl.a.ge Arbetsmiljöverket tillsammans med andra myndigheter stärkta möjligheter att arbeta fokuserat och gemensamt för att fortsätta stävja fusk, regelöverträdelser och brottslighet på svensk arbetsmarknad.

Riksrevisionen konstaterar att problem med informationsdelning mellan myndigheter försvårar identifiering av brottsliga arbetsgivare. Regeringen gav under 2020 en utredare i uppdrag att biträda Arbetsmarknadsdepartementet med att följa upp och analysera arbetet med myndighetsgemensamma kontroller mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Utredaren redovisade nyligen resultatet av sitt arbete (Ds 2021:1, Myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet). Bland annat har utredaren inventerat vilka konkreta möjligheter till informationsöverföring myndigheterna anser behövas för att arbetet i samverkan ska bli mer effektivt. Utredarens underlag kommer bli en viktig del i det fortsatta arbetet att se över behov av förändringar i sekretesslagstiftningen. Regeringen anser att det är viktigt att myndigheterna kan utbyta den information som krävs för en effektiv och ändamålsenlig kontrollverksamhet.

Regeringen kommer att lämna en skrivelse till riksdagen och redovisa de åtgärder som vidtagits och som regeringen avser att vidta med anledning av Riksrevisionens rapport.

Stockholm den 20 januari 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.