Arbetsmiljön i rovdjursområden

Skriftlig fråga 2008/09:320 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-28
Anmäld
2008-11-28
Besvarad
2008-12-03
Svar anmält
2008-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2008/09:320 Arbetsmiljön i rovdjursområden

av Lennart Sacrédeus (kd)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Att ha björn och varg som rör sig på arbetsplatsen är en verklighet få av oss skulle finna behaglig. I takt med att antalet vilt ökar och även vargen etablerar sig i vårt land innebär det att arbetsmiljön förändras för vissa yrkesgrupper. Detta drabbar delar av landsbygdens befolkning, och dessvärre sker det också att viltet går till direkt livshotande angrepp.

Ett exempel på detta är hur en björn i mars i år gick till allvarligt angrepp genom att bita och riva en skogsarbetare i mitt hemlän Dalarna när han arbetade med att röja skog. Lokalmedier skriver att skogsarbetaren fick 9 000 kronor i ersättning för utlägg han gjort. Om han vill ha mer i ersättning måste han ha läkarintyg och annan bevisning som styrker inkomstbortfall. När han yrkat på skadestånd av staten har han fått avslag på detta.

Jag håller med den drabbade att svenska staten, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Dalarnas län måste ta ansvar när vi som politiker bestämt hur rovdjursstammen ska se ut och utvecklas. Med en stor viltstam av rovdjur får vi dessvärre räkna med fler händelser som denna, vilket kan drabba de som arbetar i skogen liksom jägare och andra som gärna vistas ute i skog och mark.

Berörda myndigheter måste nu agera utifrån denna nya verklighet. Naturvårdsverket har ett ansvar, men kanske framför allt Arbetsmiljöverket när det gäller yrkesverksamma personer som nu drabbas. Staten har ett ansvar utifrån de politiska beslut som fattats.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder inom arbetsmiljöområdet för dem som angrips och skadas av vilt i sin yrkesutövning på det sätt som ovan beskrivits?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:320 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 3 december

Svar på fråga

2008/09:320 Arbetsmiljön i rovdjursområden

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Lennart Sacredéus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder inom arbetsmiljöområdet för de yrkesverksamma personer som angrips och skadas av vilt i sin yrkesutövning.

I frågan nämns även ersättning för skador till följd av olyckor i arbetet. Dessa frågor handläggs av Försäkringskassan. Det finns även möjlighet att teckna tilläggsförsäkring via AFA Försäkring. Eftersom jag ansvarar för arbetsmarknads- och arbetsmiljöfrågorna begränsar jag dock mitt svar till de områdena.

Den händelse som Lennart Sacredéus hänvisar till var en allvarlig arbetsolycka. Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket och en diskussion pågår med arbetsgivaren om hur man förebygger att en liknande olycka händer igen.

Arbetsgivaren ska enligt arbetsmiljölagen, tillsammans med de anställda, kartlägga, bedöma och åtgärda alla risker som finns i arbetet för att förebygga att någon kommer till skada. Arbetsgivaren ska särskilt beakta den särskilda risk för ohälsa och olycksfall som kan följa av att arbetstagaren utför arbete ensam. Allmänna bestämmelser om ensamarbete finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete.

Regeringen har gjort en informations- och kunskapssatsning i Arbetsmiljöverkets verksamhet för åren 2009–2011. Syftet med satsningen är att fler arbetsplatser ska stimuleras till ett effektivt arbetsmiljöarbete och att de nås av den kunskap som finns på verket om de skyldigheter och det ansvar arbetsgivaren har. När det gäller skogs- och jordbruk har regeringen också initierat en omfattande informationssatsning för att motverka arbetsskadorna. Naturvårdsverket har gjort flera satsningar när det gäller information till jägare, boende och tamdjursägare. Som exempel kan nämnas en gemensam informationssatsning med Jägareförbundet, där information gick ut i samband med jaktkortet avseende björnmöten vid jakt. Lös hund orsakar ofta konfrontation vilket innebär en att det i första hand i dessa situationer finns en risk för skada. Det har även genomförts en utbildningssatsning för jägare, som fortfarande pågår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.