Arbetsmiljöproblem inom äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2020/21:1642 av Magnus Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

All forskning och alla undersökningar visar att så kallade delade turer inom äldreomsorgen är ett stort arbetsmiljöproblem för personalen. Många kommuner har lyssnat på kritiken och valt bort de delade turerna, medan andra kommuner håller fast vid arbetssättet. Ett tyvärr ökande problem är att kommuner som en gång tagit bort de delade turerna nu återinför dem som rena besparingsåtgärder, då verksamheterna brottas med stora underskott kopplade till helt andra anledningar. Detta är åtgärder som tyvärr drabbar den redan hårt belastade personalen inom äldreomsorgen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att få kommunerna att avveckla de för arbetsmiljön skadliga så kallade delade turerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1642 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/00269 ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1642 av Magnus Persson (SD)
Arbetsmiljöproblem inom äldreomsorgen

Magnus Persson har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att få kommunerna att avveckla de för arbetsmiljön skadliga så kallade delade turerna.

Arbetsmiljön i äldreomsorgen en högt prioriterad fråga för regeringen. För att uppnå goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet krävs fler trygga anställningar, en trygg och säker arbetsmiljö, tid för återhämtning och möjlighet till utveckling och utbildning under arbetslivet. Som huvudmän för äldreomsorgen är kommunerna ansvariga för bemanning, kompetens och arbetsförhållanden. Staten stödjer kommunerna genom att verka för att de har goda förutsättningar att genomföra sina uppdrag.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka förutsättningarna för kommunerna. År 2019 gav regeringen en nationell samordnare i uppdrag att stödja kommunerna i deras arbete med att skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre. Samordnaren ska bl.a. stimulera förändringsarbete för en attraktivare arbetsmiljö, stärka ledarskapet samt föreslå välfärdstekniska lösningar som kan avlasta personalen. I uppdraget ingår också att sprida goda exempel på arbetssätt. Inom ramen för uppdraget är det möjligt att uppmärksamma frågan om delade turer.

Regeringen har också inrättat Välfärdskommissionen som systematiskt ska identifiera och analysera konkreta åtgärder som kan stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Den 2 december 2020 höll Välfärdskommissionen sitt fjärde möte och kom då överens om sex nya åtgärdsförslag med syftet att förbättra kompetensförsörjningen och arbetsmiljön i välfärden.

Under 2020 presenterade regeringen satsningen Äldreomsorgslyftet som föreslås fortsätta till 2023 och som syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att ge såväl ny som befintlig personal möjlighet att genomgå utbildning på betald arbetstid.

I budgetpropositionen för 2021 har regeringen utöver den historisk stora ökningen av det generella statsbidraget också utökat de riktade statsbidragen till kommunernas äldreomsorg. Det handlar dels om en förstärkning av Äldreomsorgslyftet som utökas till att omfatta ca 3,4 miljarder kronor år 2021, dels om ett nytt permanent stöd till äldreomsorgen om 4 miljarder kronor årligen. Dessutom avsätter regeringen särskilda medel för en återhämtningsbonus i vård och omsorg för olika insatser och åtgärder med syfte att förbättra arbetsmiljön. För 2022 och framåt beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till denna satsning.

De medel som regeringen anslår till att förbättra kvalitén inom välfärden ska också gå till välfärden. Flera kommuner har valt att använda de ökade statsbidragen till att avskaffa delade turer. Kalmar kommun har t.ex. meddelat att de kommer att använda det riktade statsbidraget till äldreomsorgen för att finansiera avskaffandet av delade turer. Från och med april i år ska kommunen inte längre ha delade turer överhuvudtaget. Det är en utveckling som regeringen välkomnar.

Alla som jobbar i välfärden ska hinna, orka och kunna ge patienter, brukare och klienter en god vård och omsorg av god kvalitet. Jag kommer att följa frågan noga och utesluter inte att ytterligare åtgärder behövs i framtiden.

Stockholm den 17 februari 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.