Till innehåll på sidan

Arbetsmiljöstrategin och kompletterande åtgärder

Skriftlig fråga 2017/18:907 av Erik Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

För två år sedan introducerade regeringen en arbetsmiljöstrategi med tre prioriterade områden: nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor, ett hållbart arbetsliv samt psykosocial arbetsmiljö. Strategin syftade till att staka ut riktningen för arbetsmiljöarbetet under åren 2016–2020. Halva tiden har nu gått, och det kan konstateras att sjukskrivningar till följd av stress och psykisk ohälsa har ökat.

Statistik från Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten visar att antalet människor som drabbas av psykisk ohälsa kommer att öka. Nästan 1 miljon människor i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa. Dessutom finns det siffror som pekar på att varannan person kommer att drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Följden blir ofta sjukskrivningar, något som även märks i statistiken då detta är den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som ligger till grund för sjukskrivningar och som inte har kunnat hanteras inom ramen för arbetsmiljöstrategin?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:907 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:907 av Erik Andersson (M)
Arbetsmiljöstrategin och kompletterande åtgärder

Erik Andersson har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som ligger till grund för sjukskrivningar och som inte har kunnat hanteras inom ramen för arbetsmiljöstrategin?

Den psykiska ohälsan har ökat och orsakerna finns inte minst i arbetslivet. Att fler lever med psykisk ohälsa blir också, oavsett hur ohälsan har uppkommit, något som måste hanteras på arbetsplatserna. I och med att kvinnors sjukskrivningar har ökat mest, är jämställdhets- och genusperspektivet centralt.

Sedan regeringen tillträdde har ambitionsnivån för arbetsmiljöpolitiken höjts markant. Under mandatperioden har regeringen förstärkt resurserna inom arbetsmiljöpolitiken med mer än 100 miljoner kronor årligen. Arbetsmiljöverkets resurser har t.ex. förstärkts med 85 miljoner kronor årligen.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, som började gälla i mars 2016, innebär ett stort steg framåt och nya möjligheter i arbetsmiljöarbetet. Arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling är tre områden som står i fokus för de nya föreskrifterna. Under 2017–2019 gör Arbetsmiljöverket särskilda tillsynsinsatser gällande organisatorisk och social arbetsmiljö.

Inom ramen för regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro har regeringen identifierat sju områden där åtgärder behöver vidtas, varav ett är bättre arbetsmiljö. Psykisk ohälsa är ett prioriterat område för regeringen. Regeringen avsatte 2017 över 1 miljard kronor för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa och gör bedömningen att det finns ett stort behov av att ytterligare utöka denna satsning. Regeringen förstärker därför satsningen på psykisk hälsa med 550 miljoner kronor för 2018 och avser att stärka arbetet med drygt 1 miljard kronor per år 2019 och 2020.

Det är en framgångsfaktor att arbetsmarknadens parter och staten, utifrån sina respektive roller, bidrar med kunskap och praktiska exempel på hur arbetsplatser med god psykosocial arbetsmiljö kan skapas. Arbetsmiljöstrategin har arbetats fram i nära samråd med arbetsmarknadens parter, som har en mycket viktig roll att spela i ett framgångsrikt arbete för god arbetsmiljö. Under 2018 görs en halvtidsavstämning av strategin och även den avser regeringen genomföra i nära samråd med parterna.

Regeringen har tydligt prioriterat arbetsmiljöarbetet under mandatperioden. Det finns nu goda förutsättningar för att komma tillrätta med arbetsmiljöbrister och arbetsrelaterad ohälsa. Jag utesluter dock inte att ytterligare åtgärder behövs i framtiden.

Stockholm den 7 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.