Arbetsmiljöverket och registrering

Skriftlig fråga 2013/14:216 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Besvarad
2013-12-20
Svar anmält
2013-12-20
Besvarad
2014-01-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:216 Arbetsmiljöverket och registrering

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

På en skriftlig fråga rörande registreringsskyldighet för företagare via Skatteverket har jag fått följande svar av finansministern: Den som bedriver skattepliktig näringsverksamhet i Sverige ska registreras enligt reglerna i skatteförfarandelagen. Där finns också regler om att den som är arbetsgivare ska registreras. Vi har vidare regler om att en utländsk arbetsgivare ska registrera sina arbetstagare som har utstationerats till Sverige.

Sedan den 1 juli finns en registreringsskyldighet hos Arbetsmiljöverket om ett utländskt företag har anställda som arbetar i Sverige. Än förefaller man inte ha utarbetat en strategi för hur de utländska arbetsgivarna ska kunna kollas så att de verkligen anmäler sina utstationerade arbetstagare till registret, som kommer att vara webbaserat. Rimligen bör verket även kunna göra inspektioner, men frågan är vilka personresurser de har för detta. Det finns också problematiken med anställda som förses med papper på att de är egenföretagare, varefter de kan skickas på olika uppdrag i Sverige. Utstationeringsdirektivet gäller för övrigt inte egenföretagare, och på dessa har Arbetsmiljöverket ingen koll.

Genom vilka åtgärder avser ministern att se till att Arbetsmiljöverket kan få uppgifter på alla verksamma ute på arbetsplatserna samt kunna kontrollera sina registrerade uppgifter gentemot verkligheten?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:216 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 20 december

Svar på fråga

2013/14:216 Arbetsmiljöverket och registrering

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Anders Karlsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser se till att Arbetsmiljöverket kan få uppgifter på alla verksamma ute på arbetsplatser samt kunna kontrollera sina registrerade uppgifter gentemot verkligheten.

Regeringen har infört nya regler som innebär att de utländska företag som utstationerar arbetstagare i Sverige ska anmäla utstationeringen och utse och anmäla en kontaktperson till Arbetsmiljöverket. Syftet med anmälningsskyldigheten är att Sverige ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt utstationeringsdirektivet och att skydda de utstationerade arbetstagarna.

En förutsättning för att Sverige ska kunna se till att utstationerade företag garanterar utstationerade arbetstagare de rättigheter som följer av utstationeringsdirektivet är just att myndigheterna och arbetstagarorganisationerna får kännedom om att en utländsk arbetsgivare utstationerar arbetstagare till Sverige. Arbetsmiljöverket utövar tillsyn över att anmälningsskyldigheten följs.

Problemet med att vissa arbetstagare uppges vara egenföretagare istället för arbetstagare är inte nytt. Vem som är arbetstagare bestäms på olika sätt i olika länder. Handlar det om utstationerade arbetstagare tillämpas det svenska arbetstagarbegreppet under den tid arbete utförs här i landet.

En person som är verksam som egenföretagare i sitt hemland och som utför arbete i Sverige kan därför enligt svensk rätt komma att betraktas som en arbetstagare.

När det gäller de utstationerade arbetstagarna pågår just nu EU-förhandlingar om nya regler på utstationeringsområdet, ett så kallat tillämpningsdirektiv. Det syftar bland annat till att motverka missbruk och kringgående av de regler som gäller för utstationerade arbetstagare. Sverige är mycket aktivt och pådrivande i dessa förhandlingar.

Arbetsmiljöverket ska i sin årsredovisning för år 2014 lämna en redogörelse till Regeringskansliet av bl.a. antal inspektioner som genomförts avseende anmälningar till registret av kontaktperson och utstationering av arbetstagare samt en analys av resultatet från utförda inspektioner avseende utstationering.

Eftersom andelen utländsk arbetskraft i Sverige har ökat, har Arbetsmiljöverket från och med år 2013 tillförts 5 miljoner kronor till förvaltningen av ett register för utstationerad arbetskraft.

Jag kommer självfallet noga följa utvecklingen inom de här frågorna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.