Till innehåll på sidan

Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur

Skriftlig fråga 2020/21:1735 av Ciczie Weidby (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

År 2016 inledde Arbetsmiljöverket ett arbete för att förändra regelstrukturen för föreskrifter och allmänna råd – de regelverk som styr arbetsmiljöarbetet i Sverige. År 2020 presenterade Arbetsmiljöverket sitt förslag till ny regelstruktur.

Förslaget är omfattande och är mer av en regelreform till sitt innehåll. Nuvarande omkring 70 föreskriftshäften (AFS) har brutits upp, och samtliga föreskrifter och allmänna råd har sorterats om enligt en ny struktur i 14 nya föreskriftshäften eller sållats bort.

Målet med den nya strukturen är enligt Arbetsmiljöverket att det ska bli lättare att överblicka, hitta och förstå reglerna. Förslaget på en ny struktur för Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd var ute på remiss under 2020. Under våren 2021 ska Arbetsmiljöverket gå igenom och analysera samtliga remissyttranden. Därefter ska myndigheten ta ställning till vilka justeringar som ska genomföras. Arbetsmiljöverkets ambition är att de nya föreskrifterna ska träda i kraft första kvartalet 2023.

Kritiken mot Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur har varit omfattande från såväl fack som arbetsgivarorganisationer. I en gemensam skrivelse till Arbetsmiljöverket, daterad den 30 december 2020, riktar arbetsmarknadens parter skarp kritik mot såväl arbetsprocessen med den nya strukturen som själva förslaget. Arbetsprocessen beskrivs som orimligt tidskrävande, och förslaget kritiseras för att vara otydligt och svårläst, vilket leder till ett oönskat tolkningsutrymme. Parterna riktar även kritik mot att Arbetsmiljöverket, under processens gång, vägrat att lyssna på parterna som av Arbetsmiljöverket benämns som intressenter.

LO är en av de remissinstanser som är mest kritiska till Arbetsmiljöverkets förslag. I sitt remissyttrande framhåller LO att regelsystemet i den nya regelstrukturen blir mer, inte mindre, svårorienterat. LO konstaterar vidare att den föreslagna regelstrukturen osynliggör skyddsombudens roll, arbetstagarnas rätt till inflytande och regelverkets samverkanskrav enligt AML 6 kap. Maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare påverkas därmed negativt.

LO:s kritik mot Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur sammanfattas i en debattartikel undertecknad av LO:s ledning: Sammantaget är hela arbetet med och förslaget på ett nytt regelverk i sig ett misslyckande av stora mått. Det är en bredsida mot partsmodellen och skulle leda till ökad otrygghet på arbetsmarknaden och det accepterar vi inte. Vi avstyrker därför förslaget i sin helhet och hoppas nu att även regeringen agerar och att förslaget slängs i papperskorgen. Vi kräver att arbetet görs om och görs rätt. Arbetsmiljöverket måste i grunden se över sina arbetsmetoder och inkludera arbetsmarknadens parter i högre utsträckning så att parternas kunskap och kompetens om medlemmarnas arbetsplatser faktiskt tas tillvara. Bara så kan en nödvändig översyn av regelstrukturen för arbetsmiljö genomföras som gagnar både arbetsgivare och arbetstagare. (SvD den 3 januari 2021.)

Mikael Ruukel, jurist på fackförbundet Vision, som utrett Arbetsmiljöverkets förslag för LO:s räkning, konstaterar i en debattartikel att det bästa vore att göra ett stort omtag och i samverkan med arbetsmarknadens parter identifiera och skapa en samsyn på vad som behöver förändras och hur det bäst uppnås. Ledstjärna för det arbetet bör vara ändamålsenlighet för att så långt som möjligt skydda arbetstagares liv och hälsa (Arbetarskydd den 15 januari 2021).

Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på den kritik som riktats från arbetsmarknadens parter mot Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur. Vi anser att Arbetsmiljöverket bör hörsamma parternas synpunkter i den fortsatta processen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att agera för att Arbetsmiljöverket, i den fortsatta processen med myndighetens förslag till ny regelstruktur, ska ta hänsyn till parternas synpunkter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1735 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)


Svar på fråga 2021/21:1735 av Ciczie Weidby (V)
Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur

Ciczie Weidby har frågat mig om jag avser att agera för att Arbetsmiljöverket, i den fortsatta processen med myndighetens förslag till ny regelstruktur, ska ta hänsyn till parternas synpunkter.

För ett välfungerande arbetsmiljöarbete är det avgörande med en god dialog på alla nivåer. Regeringen och myndigheterna arbetar tillsammans med arbetsmarknadens parter för att skapa ramarna för en god arbetsmiljö. Det är arbetsgivarna, arbetstagarna och deras representanter som tillsammans utformar och bedriver det dagliga arbetsmiljöarbetet på de enskilda arbetsplatserna. Kunskaper om det lokala arbetsmiljöarbetet är avgörande för hur arbetsmiljökraven i praktiken kan genomföras.

Arbetsmarknadens parter har samlad kompetens, branschkunskap och företräder de som ska tillämpa och använda lagstiftningen. För att ett gott arbetsmiljöarbete ska kunna bedrivas, och för att regelverket ska utformas tydligt, enkelt och förståeligt, anser regeringen att samverkan mellan arbetsmiljömyndigheterna och arbetsmarknadens parter behöver prioriteras och utvecklas. Regeringen har tydliggjort i Arbetsmiljöverkets och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps instruktioner hur de ska arbeta tillsammans med arbetsmarknadens parter.

Enligt arbetsmiljölagen får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter på arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöverket har bemyndigande att meddela föreskrifter avseende vissa bestämmelser i arbetsmiljölagen.

Arbetsmiljöregelverket är centralt i det förebyggande arbetet. Det är viktigt med ett regelverk som är tillgängligt, tydligt och relevant för arbetsgivare och andra. Frågan om ett ändamålsenligt arbetsmiljöregelverk och ett välfungerande samråd med arbetsmarknadens parter är mycket angelägen för mig.

Med anledning av synpunkterna från arbetsmarknadens parter på arbetsprocessen och förslaget till ny regelstruktur har jag haft ett möte med Arbetsmiljöverkets generaldirektör. Jag har fått information om arbetet med den nya regelstrukturen och den fortsatta planeringen för samråd med arbetsmarknadens parter. Jag kommer att fortsätta följa frågan noggrant.

Stockholm den 17 februari 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.