Arbetsmiljöverkets vitesmål

Skriftlig fråga 2005/06:1921 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-14
Besvarad
2006-07-27
Besvarad
2006-07-28
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juli

Fråga 2005/06:1921 av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Arbetsmiljöverkets vitesmål

Regeringsrätten har i dom fastslagit att eftersom Arbetsmiljöverket vid omorganisation har kommit att bli en myndighet så ska i framtiden Arbetsmiljöverkets samtliga vitesmål avgöras vid länsrätten i Stockholm, i stället för som tidigare vid lokala länsrätter.

 Domen är enligt gällande lag korrekt, men leder till ökad centralisering av statlig verksamhet samt en rad andra problem. Det innebär såväl fördyringar som andra komplikationer för parterna i framtida vitesmål. Det innebär också med stor sannolikhet längre handläggningstider och de olägenheter som följer med detta för inblandade parter. Från Arbetsmiljöverket har dessa problem på olika sätt påpekats för regeringen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Hans Karlsson vilka åtgärder han avser att vidta för att Arbetsmiljöverkets vitesmål ska kunna avgöras vid länsrätter ute i landet på samma sätt som tidigare skett.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1921 besvarad av

den 27 juli

Svar på fråga 2005/06:1921 om Arbetsmiljöverkets vitesmål

Statsrådet Hans Karlsson

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Arbetsmiljöverkets vitesmål ska kunna avgöras vid länsrätter ute i landet på samma sätt som tidigare skett.

Enligt 6 § i lagen (1985:206) om viten gäller i dessa fall forumregeln att ansökan om utdömande görs hos den länsrätt inom vars domkrets den myndighet som har utfärdat vitesföreläggandet är belägen. Om ansökan har skett efter överklagande i frågan om vitesföreläggandet, avses den myndighet som har prövat frågan i första instans.

Den princip som fastslås av Regeringsrätten i domen den 29 maj 2006 är huvudkontorsprincipen, det vill säga myndigheten anses belägen där den har sina ledningsfunktioner. Målet togs upp av Regeringsrätten efter överklagande från Arbetsmiljöverket, som hävdade att ett beslut som fattats vid ett distriktskontor borde tas upp vid respektive regionala länsrätt. Verket anförde i sin inlaga till Regeringsrätten att man såg stora fördelar med att, liksom tidigare, kunna ge in ansökningarna till den ”lokala” länsrätten: snabb handläggning, rätten har kännedom om de lokala förhållandena, kontakter med rätten under handläggningen samt närhet till domstolen vid en eventuell muntlig förhandling. Verket betonade vidare att beslut om föreläggande och förbud enligt arbetsmiljölagen fattas av chefen för distriktet. Ett sådant beslut gäller dock endast inom det egna distriktet. De beslut, ett relativt fåtal, som ska gälla flera distrikt fattas därför antingen av chefen för avdelningen för inspektion (vid huvudkontoret) eller, efter delegation, av chefen för ett av de ifrågavarande distrikten.

Som Gunnar Nordmark nämner, måste rättsläget nu anses klarlagt. Huruvida lagstiftningsåtgärder ska vidtas för att ändra på denna situation måste bedömas i ett större sammanhang. Härvid måste beaktas såväl resurs- och kompetensfördelningen inom länsrättsorganisationen som utvecklingen av Arbetsmiljöverkets beslutsformer. Jag kommer att fortsätta att uppmärksamt följa utvecklingen i dessa avseenden liksom de erfarenheter som kan vinnas av den nu fastslagna ordningen. För närvarande avser jag inte att vidta några ytterligare åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.