Arbetsplatslärande även i framtiden

Skriftlig fråga 2006/07:364 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-14
Anmäld
2006-12-14
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2006/07:364 Arbetsplatslärande även i framtiden

av Cecilia Widegren (m)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Rätt utbildade och säkra lastbilschaufförer är grunden för goda transporter och bra transportörer. För till exempel många små- och medelstora företag på landsbygden är dessa transporter grunden för företagandet, ökad tillväxt och för dagens jobb och eventuellt flera jobb i framtiden. Olika koncept för att bättre kunna utbilda chaufförer för framtiden finns. Ett av dem är så kallad arbetsplatslära.

Runtom i landet pågår utbildning på gymnasieskolor inom fordonsprogrammet vilket är viktigt och bör stärkas och göras mer verklighetsförankrat. Arbetsmarknadsutbildningen inom området är ett komplement inte minst som yrkesinriktad utbildning för att möjliggöra att ordentligt utbildade chaufförer finns även i framtiden

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att man på till exempel yrkesinriktade program som fordonsprogrammet har en tydlig del av praktisk undervisning och arbetsplatslära?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:364 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:364 Arbetsplatslärande även i framtiden

Statsrådet Jan Björklund

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att man på till exempel yrkesinriktade program som fordonsprogrammet har en tydlig del av praktisk undervisning och arbetsplatslära.

Jag delar Cecilia Widegrens uppfattning om värdet av den arbetsplatsförlagda delen av den yrkesinriktade utbildningen i gymnasieskolan. Det framgår bland annat av regeringens ambition att den framtida gymnasieskolan ska erbjuda lärlingsutbildning som ett sökbart alternativ vid sidan av den mer traditionellt genomförda yrkesinriktade utbildningen. Många ungdomar upplever dagens gymnasieskola som alltför teoretisk och slutför därför inte sin utbildning. För dem är en mer arbetsplatsförlagd utbildning inte bara en fråga om kvalitet utan även den arbetsform som ger tillräcklig motivation för att genomföra utbildningen framgångsrikt och nå en förankring på arbetsmarknaden.

Arbetsplatsförlagd utbildning är redan i dag obligatorisk på de yrkesinriktade programmen med en gemensam minsta omfattning av 15 veckor. Tidigare utredningar från Skolverket har indikerat att skolor har svårigheter att på vissa program få ut sina elever på arbetsplatser i den utsträckningen. Detta är en allvarlig kvalitetsbrist. Den gymnasieutredning som tillsätts inom kort bör därför i sina direktiv få uppdraget att se över frågan.

Jag vill också nämna att den bransch som Cecilia Widegren refererar till i sin fråga, nämligen transportbranschen, är en av de branscher som visar stort engagemang för att bedriva en högkvalitativ arbetsplatsförlagd utbildning inom gymnasieskolan. Genom Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) bedrivs till exempel omfattande handledar- och instruktörsutbildningar för branschens medlemsföretag. Vidare har TYA utvecklat ett samarbetskoncept för skolor och företag som innebär att den arbetsplatsförlagda delen av förarutbildningen inom fordonsprogrammet kan utökas till den dubbla det vill säga 30 veckor. Jag ser transportbranschens initiativ och engagemang för den arbetsplatsförlagda utbildningen som föredömlig även för andra branscher och skolor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.