Arbetstillstånd till utlänning

Skriftlig fråga 2009/10:594 av Wahlström, Göte (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-03
Anmäld
2010-03-03
Besvarad
2010-03-10
Svar anmält
2010-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 mars

Fråga

2009/10:594 Arbetstillstånd till utlänning

av Göte Wahlström (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

I utlänningslagen 6 kap. 2 § framgår att arbetstillstånd kan ges till en utlänning som erbjudits arbete om löner, försäkringsvillkor och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Ansvarig myndighet för bevakande av att de arbetsrättsliga reglerna följs är efter arbetskraftsinvandringsreformen Migrationsverket.

I sin rapport till Justitiedepartementet den 7 juli 2009 skriver verket:

För att kunna möta villkoren på den svenska arbetsmarknaden har Migrationsverket i förekommande fall räknat in traktamente och andra förmåner som lön och på så sätt ansett att sökande uppnår kollektivavtalsenliga villkor.

Av rapporten kan utläsas att lagstiftarens ambitioner ej uppfylles i enlighet med utlänningslagen 6 kap. 2 §.

Min fråga till statsrådet med anledning av rapporten blir följande:

På vilket sätt avser statsrådet att se till att Migrationsverket lever upp till sitt ansvar att följa upp utlänningslagen i fråga om tillämpning av 6 kap. 2 §?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:594 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 10 mars

Svar på fråga

2009/10:594 Arbetstillstånd till utlänning

Statsrådet Tobias Billström

Göte Wahlström har frågat mig på vilket sätt jag avser att se till att Migrationsverket lever upp till sitt ansvar att följa upp utlänningslagen i fråga om tillämpningen av 6 kap. 2 §. I sin fråga hänvisar Göte Wahlström till en rapport från Migrationsverket av den 7 juli 2009.

Av 6 kap. 2 § utlänningslagen framgår att arbetstillstånd får ges till en utlänning som erbjudits en anställning, om anställningen gör det möjligt för honom eller henne att försörja sig och om lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Den närmare innebörden av begreppen lön och försäkringsskydd är inte reglerad i lag. Berörd arbetstagarorganisation ska ges tillfälle att yttra sig över huruvida anställningsvillkoren är i nivå med svenska kollektivavtal eller inte. Syftet med regleringen och ordningen med att arbetstagarorganisationer bereds tillfälle att yttra sig är att motverka osund konkurrens och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Jag kan inte se att tillämpningen av de nya reglerna om arbetskraftsinvandring inte följer lagstiftarens ambitioner och drar alltså inte samma slutsats av rapporten som Göte Wahlström synes göra. Jag följer dock kontinuerligt hur reformen med de nya reglerna för arbetskraftsinvandring fortskrider men ser ingen anledning att vidta några åtgärder med anledning av Göte Wahlströms fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.