Armeniska krigsfångar i Azerbajdzjan

Skriftlig fråga 2023/24:1035 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-08-01
Överlämnad
2024-08-02
Besvarad
2024-08-16
Sista svarsdatum
2024-08-16
Svarsdatum
2024-08-16
Anmäld
2024-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I september i fjol gick Azerbajdzjan in militärt i den autonoma armeniska regionen Artsach och tog kontroll över området. Vad som följde har beskrivits som en etnisk rensning då över 100 000 kristna armenier fördrevs från sina hem. Alla tilläts dock inte att fly. Minst 90 personer sitter i dag fängslade utan att ha getts någon rättvis rättegång för sina påstådda brott. 

Detta har inte gått obemärkt förbi i omvärlden. I USA diskuteras det nu i kongressen om sanktioner ska införas mot Azerbajdzjan för att få fångarna frigivna. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Om USA beslutar om sanktioner mot Azerbajdzjan, är det då aktuellt för Sverige att göra detsamma?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1035 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:1035 Armeniska krigsfångar i Azerbajdzjan

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1035 av Erik Hellsborn (SD)      Armeniska krigsfångar i Azerbajdzjan

Erik Hellsborn har frågat mig om det, i det fall att USA beslutar om sanktioner mot Azerbajdzjan, är aktuellt för Sverige att göra detsamma.

Regeringen förutsätter att Azerbajdzjan lever upp till sina internationella åtaganden och agerar i enlighet med folkrätten. Regeringen följer pågående relevanta rättsprocesser vid Internationella domstolen i Haag (ICJ).

Respekt för mänskliga rättigheter utgör en grundval för Sverige i alla internationella kontakter. Regeringen arbetar aktivt med att främja mänskliga rättigheter och stärka civilsamhället i Azerbajdzjan och följer utvecklingen i landet noga. Regeringen står bakom HR/VP Borrells uttalande den 22 januari i vilket han uttrycker att kränkningar av Armeniens territoriella integritet är oacceptabla och skulle få allvarliga konsekvenser för Azerbajdzjans relation till EU. I ett sådant fall bör ingen åtgärd uteslutas, inklusive sanktioner.

Den viktigaste komponenten för att skapa säkerhet och stabilitet i regionen är ett hållbart fredsavtal. Regeringen välkomnar överenskommelserna mellan Armenien och Azerbajdzjan den 7 december 2023 och 19 april 2024, som bland annat innefattade utväxling av krigsfångar och reglering av delar av gränsen. Sverige kommer att fortsätta att stödja fredsprocessen tillsammans med våra partners.

Stockholm den 16 augusti 2024

 

 

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.