Artskyddsförordningen

Skriftlig fråga 2021/22:1133 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-21
Överlämnad
2022-02-21
Anmäld
2022-02-22
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I Sverige står skogsnäringen för omkring 10 procent av Sveriges totala varuexport, och alla de omkring 320 000 enskilda skogsägarna har en enorm betydelse för den svenska landsbygdens företagande. Efter en dom från EU-domstolen förra året så riskerar stora delar av det svenska skogsbruket att omöjliggöras.

Eftersom den svenska artskyddsförordningen har samma bestämmelser för fåglar som de sällsynta arterna i EU:s livsmiljödirektiv, så är bedömningen att samma principer ska gälla alla fåglar i hela Sverige. Detta riskerar att inga förändringar i naturen kommer att vara möjliga, vilket kommer att få oanade konsekvenser på en mängd områden.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern att agera för att förändra artskyddsförordningen innan hela Sverige stannar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1133 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1121 av Katarina Brännström (M)
Ändringar i artskyddsförordningen och fråga 2021/22:1133 av Mattias Karlsson (M) Artskyddsförordningen

Katarina Brännström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder som ändrar implementeringen så att de två EU-direktiven får olika paragrafer, så att man skiljer på sällsynta arter och alla vilda fåglar. Mattias Karlsson har frågat mig om jag avser att agera för att ändra artskyddsförordningen innan hela Sverige stannar.

Jag väljer att svara på frågorna samlat.

Det är en problematisk situation som uppstått, framför allt för att den skapar oro och osäkerhet kring vad som är tillräcklig hänsyn i samband med skogsbruk. Bakgrunden är inte några förändringar i svensk lagstiftning utan nya rättsfall kring EU-reglerna om artskydd som gäller sedan länge i Sverige och hela EU. Regeringen arbetar nu aktivt med vad som behöver göras bl.a. utifrån EU-domstolens dom i våras. Det är ett arbete som regeringen prioriterar högt.

Problematiken är samtidigt inte ny utan har uppmärksammats av myndigheter och domstolar en tid tillbaka och fanns med som en punkt i januariavtalet. Regeringen tillsatte i enlighet med januariavtalet en utredning i maj 2020. Artskyddsutredningen lämnade i somras sitt betänkande till regeringen och i det finns bl.a. ett förslag om att skilja på fågeldirektivets och art- och habitatdirektivets bestämmelser om artskydd. Betänkandet är remitterat och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Stockholm den 2 mars 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.