Till innehåll på sidan

Ärvdabalkens bestämmelser om boutredningsman

Skriftlig fråga 2008/09:731 av Eldensjö, Kjell (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-12
Anmäld
2009-03-12
Besvarad
2009-03-18
Svar anmält
2009-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2008/09:731 Ärvdabalkens bestämmelser om boutredningsman

av Kjell Eldensjö (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I ärvdabalken finns bestämmelser om hur en boutredningsman, som utses av tingsrätten på begäran av någon dödsbodelägare, ska sköta sin verksamhet. Bland annat innebär dessa att boutredningsmannen, som ju ensam har rätt att företräda dödsboet, i regel är skyldig att avge redovisning över sin förvaltning.

Det tycks dock som om det i vissa situationer inte finns någon absolut skyldighet för boutredningsmannen att avge en redovisning. Så verkar vara fallet när exempelvis en boutredningsman har skiljt sig från uppdraget genom att avträda dödsboet till konkurs. Omfattningen av dessa fall är sannolikt inte så stor, men det är ändå av stor vikt för de efterlevande att redovisning sker.

Av rättssäkerhetsskäl borde grundprincipen vara att boutredningsmannen alltid, eller i varje fall om det begärs av någon dödsbodelägare, är skyldig att avge redovisning över sin förvaltning.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att boutredningsmannen ska vara skyldig att avge redovisning för sin förvaltning i samtliga fall?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:731 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 18 mars

Svar på fråga

2008/09:731 Ärvdabalkens bestämmelser om boutredningsman

Justitieminister Beatrice Ask

Kjell Eldensjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en boutredningsman ska vara skyldig att avge redovisning för sin förvaltning i samtliga fall.

Regler om en boutredningsmans redovisningsskyldighet finns i 19 kap. ärvdabalken. Enligt detta ska en boutredningsman redovisa sin förvaltning så snart nödvändiga åtgärder vidtagits för bodelning och arvskifte. En boutredningsman, som frånträtt sitt uppdrag utan att det har blivit slutfört, är också redovisningsskyldig.

När ett dödsbo avträds till konkurs upphör boutredningsförvaltningen och boutredningsmannen ska lämna sin redovisning till konkursförvaltningen. Även i ett sådant fall finns således en redovisningsskyldighet.  

Såvitt jag kan bedöma fungerar nuvarande ordning väl. Jag ser därför inte något behov av att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.