Asylsökande från Afghanistan

Skriftlig fråga 2005/06:1884 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-27
Besvarad
2006-07-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga 2005/06:1884 av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Asylsökande från Afghanistan

Läget i Afghanistan är svårt, ett öppet krig pågår mellan lokala grupper, den USA-ledda OEF-styrkan och krigsherrar. Som vanligt hamnar civilbefolkningen i kläm. Biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén har fått medarbetare kidnappade och tidningsrubriker vittnar om dödade civila. Det framstår för de flesta som alltmer uppenbart att situationen inte är sådan att Sverige på länge med tvång kommer att kunna sända asylsökande tillbaka till Afghanistan. Trots detta förs samtal med den afghanska regeringen om att ta fram ett särskilt återvändandeavtal med landet. Tidigare har blotta förekomsten av sådana avtal använts för att motivera ytterligare avvisningar. Att planera för återvändande till en region som också den svenska regeringen i sin officiella rapportering bedömer som livsfarlig och med mänskliga rättigheter på tillbakagång framstår som djupt omoraliskt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga migrationsministern om hon avser att vidta åtgärder för att möjliggöra tvångsvisa avvisningar till Afghanistan.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1884 besvarad av

den 14 juli

Svar på fråga 2005/06:1884 om asylsökande från Afghanistan

Statsrådet Barbro Holmberg

Gustav Fridolin har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att möjliggöra tvångsvisa avvisningar till Afghanistan.

Varje person som ansöker om asyl i Sverige har rätt att få sin sak prövad. Migrationsverket gör denna prövning som första instans. Enligt den nya instansordningen bedöms därefter ett eventuellt överklagande av en migrationsdomstol och, om prövningstillstånd beviljas, av Migrationsöverdomstolen. Den som är i behov av skydd får stanna i Sverige. Den som får avslag på sin ansökan ska få stöd att återvända till sitt hemland.

Hemresan görs normalt självmant och med stöd av Migrationsverket som under återvändandesamtalen efterhör eventuella behov hos eller önskemål från personen som ska återvända, och i samband därmed kan bidra till en trygg hemresa. Om återvändandet inte sker frivilligt är det polisens uppgift att avvisa personen i fråga.

Sverige har i likhet med många andra länder ingått återtagandeavtal med ett antal stater. Avtalen reglerar bland annat rutiner och förfaranden för ordnade återvändanden @ inte huruvida tvångsmedel kan användas.

Jag är väl medveten om den svåra situation som råder i Afghanistan och delar Gustav Fridolins oro i detta avseende. Ansvariga svenska myndigheter verkställer för närvarande inte avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan med tvång, just mot bakgrund av situationen i landet. Det är myndigheterna som gör bedömningen om och när tvångsvisa avvisanden kan bli aktuella.

Ett flertal EU-länder har ingått så kallade trepartsöverenskommelser med Afghanistan och UNHCR. Även Sverige har förhandlat fram en sådan. UNHCR kommer att vara en viktig part vid tillämpningen av överenskommelsen. Här, liksom i andra fall av återvändande, eftersträvas att återvändandet i första hand ska ske frivilligt. Beslut om överenskommelsens ikraftträdande har ännu inte fattats.

Min förhoppning är att trepartsöverenskommelsen ska kunna bidra till ett humant och värdigt återvändande för dem som inte har behov av internationellt skydd. De erfarenheter som tillämpningen av överenskommelsen ger, bör dessutom kunna vara värdefulla om ansvariga svenska myndigheter framöver bedömer att det kan bli aktuellt även med tvångsåtervändande till Afghanistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.