Till innehåll på sidan

Återanvändning för långsiktig hållbarhet

Skriftlig fråga 2007/08:747 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-13
Anmäld
2008-02-14
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2007/08:747 Återanvändning för långsiktig hållbarhet

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Återanvändning av inte minst olika konsumtionsvaror lyfts alltmer fram som en viktig del i arbetet med en långsiktigt hållbar utveckling. Våra sopcontainrar och soptippar fylls tyvärr delvis av saker som inte slutgiltigt skulle behöva kastas. Möbler, husgeråd och kläder behöver nödvändigtvis inte bli sopor utan kan återanvändas av andra, i de fall det begagnade – second hand – inte är alltför slitet. Det som är passé för den ene, kan kännas nytt för den andre. Det gammalmodiga blir inte sällan också högsta mode i en senare tid.

En rad ideella organisationer sysslar på kommersiell basis med att samla in och sälja begagnade saker, till exempel Frälsningsarmén genom Myrorna och Stadsmissionen. Återanvändning borde kunna göras till en större rörelse vilket skulle främja miljön.

Avser statsrådet att ta något initiativ för att främja och stimulera återanvändning av olika konsumtionsvaror?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:747 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:747 Återanvändning för långsiktig hållbarhet

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att främja och stimulera återanvändning av olika konsumtionsvaror.

Återanvändningen av material är en central del av avfallshanteringen både inom EU och Sverige genom den så kallade avfallshierarkin som gällt som styrande policy under många år. Avfallshierarkin innebär att avfall i första hand ska förebyggas och sedan i fallande ordning återanvändas, materialåtervinnas, energiåtervinnas eller slutligen, om inget lämpligare omhändertagande finns, ska avfallet deponeras.

EU kommissionen lade 2005 fram en tematisk strategi för förebyggande och återvinning av avfall. I strategin fastslår kommissionen att EU ska sträva efter att bli ett återvinningssamhälle där resurser och energi tas till vara i så stor utsträckning som möjligt. Samtidigt med strategin föreslog kommissionen även att det befintliga ramdirektivet om avfall ska revideras för att bland annat bättre fokusera på resurshushållning och materialåtervinning. I förhandlingen av ramdirektivet om avfall kommer avfallshierarkin med stor sannolikhet att bli en bindande princip, något som har varit en viktig fråga för Sverige. Jag hoppas att denna förändring ger en ökad återanvändning och materialåtervinning. Det reviderade ramdirektivet medför också krav på att medlemsländerna ska ta fram avfallsplaner och planer för förebyggande av avfall. En av de åtgärder som föreslås är just att medlemsländerna ska stimulera system för begagnade varor.

I syfte att underlätta för konsumenter – privata och offentliga – att göra medvetna val vid köp av produkter och tjänster tillhandahåller ett flertal myndigheter, främst Konsumentverket men även kommuner och frivilligorganisationer med flera information  om varors miljöpåverkan inklusive energiförbrukning med mera. Miljömärkning och rättvisemärkning av varor är en annan åtgärd som underlättar för konsumenter att välja miljöanpassade och socialt hållbara varor.

Jag anser att det generellt är viktigt att så långt som möjligt eftersträva att återanvända och återvinna produkter. Återanvändning är en del i arbetet med att få en resurseffektivare och mindre klimatpåverkande hantering av vår konsumtion och produktion av varor. Återanvändning är dock inte alltid lämpligt då bättre miljövänligare teknik och material finns på marknaden. Åtgärder sker redan för att stimulera en ökad återanvändning av begagnade varor och material. I dag finns det både i kommunal regi och genom privata initiativ möjligheter att byta och köpa begagnade varor genom så kallade återbruk eller bytardagar.

Mitt svar till Birgitta Eriksson är att det redan pågår en rad initiativ för att produkter i större utsträckning ska återanvändas, men att det också är viktigt att näringslivet tar mer initiativ för att återanvändning ska komma till stånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.