Återbetalning av felaktigt utbetalt coronastöd

Skriftlig fråga 2022/23:25 av Björn Wiechel (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-27
Överlämnad
2022-10-27
Besvarad
2022-11-02
Sista svarsdatum
2022-11-02
Svarsdatum
2022-11-02
Anmäld
2022-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Arbetsvärlden rapporterar på sin hemsida om en moderat politiker som under coronapandemin fått ekonomiskt stöd på felaktiga grunder. Den moderata politikern fick korttidsstöd på över 100 000 kronor för personalkostnader, trots att det inte fanns någon personal. Tillväxtverket har inte krävt tillbaka de pengar som otillbörligt har betalats ut.

Under coronapandemin drev bland andra Moderaterna att stöden borde ha färre kontroller innan de betalas ut för att utbetalningarna skulle gå fortare, men att de skulle granskas desto hårdare i efterhand.

Vad vi ser nu är att granskningen är ett tidskrävande och omfattande arbete. Enligt Arbetsvärlden uppger Tillväxtverket att myndigheten därför tvingas rikta in sig på de större beloppen. Därmed undgår de mindre beloppen granskning. Sammantaget kan det handla om stora summor som betalats ut felaktigt och som aldrig kommer att betalas tillbaka till staten. Det är stora summor som kunde gjort stor nytta i välfärden.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

På vilket sätt avser ministern att tillse att de pengar som felaktigt har betalats ut i stöd återbetalas till statskassan?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:25 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fi2022/ 02880 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:25 av Björn Wiechel (S)

Återbetalning av felaktigt utbetalt coronastöd

Björn Wiechel har frågat mig på vilket sätt jag avser att tillse att de pengar som felaktigt har betalats ut i stöd återbetalas till statskassan.

I bakgrunden till frågan nämns särskilt stödet vid korttidsarbete. Detta stöd har varit en viktig åtgärd för att lindra effekterna av spridningen av sjukdomen covid-19 för näringsliv, sysselsättning och samhällsekonomi.

Enligt lagen om stöd vid korttidsarbete är en arbetsgivare som genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att stöd lämnats på felaktig grund eller med ett för högt belopp återbetalningsskyldig för det som har betalats ut för mycket. En arbetsgivare som har ansökt om eller fått stöd ska ge Skatteverket tillfälle att granska verksamheten med avseende på arbetsgivarens rätt till stöd och lämna de uppgifter som behövs för granskningen. Skatteverket får göra oanmälda besök hos arbetsgivaren.

Kommittén om stöd vid korttidsarbete har fått i uppdrag att se över stödet vid korttidsarbete (dir. 2021:79). Kommittén ska bl.a. se över bestämmelserna om återbetalningsskyldighet och återkrav av stöd. Kommittén ska även analysera behovet av förändrad och förstärkt reglering för att förhindra felaktiga utbetalningar och missbruk samt för att öka möjligheterna att lagföra misstänkta brott. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 november 2022. Frågan om vilka eventuella ändringar i regelverket som är nödvändiga får jag återkomma till efter sedvanlig beredning av kommitténs förslag.

Stockholm den 2 november 2022

Elisabeth Svantesson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.