Återinvestering av vinster i företag

Skriftlig fråga 2005/06:245 av Beijer, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-27
Anmäld
2005-10-27
Besvarad
2005-11-01
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2005/06:245 av Lennart Beijer (v) till näringsminister Thomas Östros (s)

Återinvestering av vinster i företag

De svenska börsbolagen har en minst sagt lysande lönsamhetsutveckling. År 2004 var vinsten efter skatt 191 miljarder kronor och 2005 är den prognostiserade vinsten 222 miljarder kronor. Storleken på vinsterna borde leda till att företagen investerar för framtiden genom satsningar på till exempel forskning, utveckling, kompetenshöjande åtgärder för sina anställda samt genom att starta nya företag i nya branscher. I stället ser vi flytt av lönsamma anläggningar till lågkostnadsländer, optioner och andra förmåner till företagsledningar och rekordutdelning till aktieägarna. År 2004 var aktieutdelningen hela 53 miljarder kronor, som i år väntas nå den rekordhöga summan 77 miljarder kronor.

Min fråga till näringsminister Thomas Östros är:

Hur avser ministern att agera för att företagen i större utsträckning återinvesterar vinsterna i företagen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:245 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:245 om återinvestering av vinster i företag

Näringsminister Thomas Östros

Lennart Beijer har frågat mig hur jag avser att agera för att företagen i större utsträckning ska återinvestera vinsterna i företagen.

Frågan är ställd mot bakgrund av den just nu positiva utvecklingen i de svenska börsföretagen där lönsamheten är mycket god och storleken på utdelningarna till aktieägarna ökar.

Det är mycket riktigt så att det glädjande nog går bra för svensk ekonomi och för många svenska företag. Sverige har en mycket stark tillväxt, närmare 4 % förra året. Sverige omnämns återkommande i internationella undersökningar som ett av de länder som har bäst konkurrenskraft, till exempel World Economic Forums undersökning där Sverige kom på tredje plats bland 117 länder. Vi har en produktivitetsutveckling inom den svenska tillverkningsindustrin som under de senaste åren endast överträffats av Sydkorea.

Jag skulle likt Lennart Beijer gärna se att den ökade lönsamheten hos de svenska börsföretagen ledde till ännu mer investeringar i Sverige. Att investera i Sverige är en bra affär. Jag anser dock att de affärsmässiga övervägandena av hur företagen ska använda sina vinster i slutändan måste göras av företagen själva.

Samtidigt får vi inte glömma att vi just nu ser en kraftigt ökande investering bland de svenska företagen. Under de första sex månaderna i år har näringslivets investeringar ökat med drygt 10 % i förhållande till samma period förra året.

Denna positiva utveckling har inte kommit av sig själv. Regeringen arbetar kontinuerligt med att förbättra villkoren för näringslivet för att stimulera ökade investeringar och satsningar i Sverige. Inriktningen för regeringens fortsatta tillväxtarbete presenteras i strategin Innovativa Sverige. Denna inkluderar bland annat åtgärder för fler och växande företag och satsningar för att åstadkomma ökade investeringar i forskning och utveckling. De totala utgifterna för FoU uppgick 2003 till drygt 97 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 4 % av Sveriges bnp. Sverige är därmed ett av de länder i världen som satsar mest på FoU och den största andelen av detta står företagen för.

Ett annat exempel på regeringens arbete är de pågående överläggningarna mellan regeringen, näringsliv, fack och myndigheter inom några nyckelområden där Sveriges konkurrenskraft och ledande positioner ska bevaras och utvecklas. De aktuella branscherna är fordonsindustrin, skog och trä, metallurgi, IT/telekom-, bioteknik- och läkemedelsindustrierna. I samråd med dessa branscher utvecklas konkurrenskraftsfrämjande åtgärder i gemensamma handlingsprogram för våra starkaste och mest strategiska branscher. Därutöver arbetar regeringens strategigrupp för flyg- och rymdindustri med genomförandet av en handlingsplan. Dessa branscher bidrar till över 80 % av det svenska näringslivets satsningar på FoU, ger över 560 miljarder i exportinkomster per år och ger ca 600 000 arbetstillfällen i Sverige.

Beträffande företagens internationalisering kan det konstateras att denna följer ungefär samma mönster i Sverige som i andra industrialiserade länder. Det finns dock inga belägg för att de företag som ökar sin utlandsnärvaro nödvändigtvis gör det på bekostnad av produktion och arbetstillfällen i Sverige. Tvärtom finns tydliga tecken på att näringslivets internationalisering medför ökad produktivitet och FoU-intensitet i Sverige.

Jag är övertygad om att denna positiva utveckling kommer att fortsätta och att det kommer att leda till en fortsatt god tillväxt, god lönsamhet och ökad sysselsättning inom svenskt näringsliv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.