Återkallande av erkännandet av Palestina

Skriftlig fråga 2023/24:96 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-10-09
Överlämnad
2023-10-10
Anmäld
2023-10-17
Sista svarsdatum
2023-10-18
Svarsdatum
2023-10-20
Besvarad
2023-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Tidigt på morgonen den 7 oktober gick den palestinska terrorgruppen Hamas till omfattande terrorangrepp mot Israel. Man genomförde kraftig raketbeskjutning, och medlemmar ur Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam tog sig in i södra Israel via mark-, luft- och sjövägen. Tusentals har nu dött i de strider som står mellan Mellanösterns enda demokrati, Israel, och en terrorrörelse vars syfte är att förinta Israel.

Hamas terrorattack måste å det skarpaste fördömas. Likaså måste omvärlden visa sitt starka stöd för Israels rätt att försvara sig mot terrorn.

Men det är inte bara terrororganisationen Hamas som står bakom detta angrepp. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, från Fatah, sa i en första kommentar efter angreppen att vi har rätt att försvara oss själva mot Israel och bosättarterrorism. Det står därmed klart att hela den palestinska rörelsen omfamnar de våldsamma terrorangrepp som nu sker mot Israel.

Det svenska erkännandet av Palestina som stat, vilket Socialdemokraterna drev igenom utan stöd av riksdagen 2014, var ett stort misstag. Socialdemokraternas historiska kopplingar till palestinska rörelser är väldokumenterade, och så sent som i maj deltog en av deras riksdagsledamöter på en konferens med kopplingar till just Hamas. Han har sedan, av högsta partiledningen, fått fortsatt förtroende att fortsätta som ledamot i riksdagen och som suppleant i både utrikesutskottet och OSSE-delegationen. Socialdemokraterna har även vid flertal tillfällen bjudit in de högsta företrädarna för den palestinska ledningen vid sina kongresser, och flera av partiets tidigare statsråd och numera riksdagsledamöter har mottagit priser från den palestinska ledningen.

Det svenska erkännandet av Palestina saknar folkrättslig grund och bör återkallas. Med anledning av vad som nu sker och det stöd som hela den palestinska rörelsen uppvisar för terrorangreppen är det hög tid att återkalla detta erkännande.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern att se över och om möjligt återkalla erkännandet av Palestina, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:96 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 14079 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:96 av Björn Söder (SD)
Återkallande av erkännande av Palestina

Björn Söder har frågat mig om jag avser att se över och om möjligt återkalla erkännandet av Palestina.

Som jag framhållit i svar på fråga (2022:23:72) av Björn Söder anser regeringen att beslutet den 30 oktober 2014 att erkänna Palestina var olyckligt. Beslutet var prematurt.

Utvecklingen i Israel och Gaza är djupt oroande. Regeringen fördömer reservationslöst attackerna mot Israel genomförda av terroristorganisationen Hamas. Israel har sedan lördag morgon utsatts för såväl urskillningslös raketbeskjutning som infiltration av väpnade terrorister i närområdet kring Gaza. Terrorister har även kidnappat civila i Israel och fört dessa till Gaza. Dessa urskillningslösa attacker strider mot folkrätten.

Det är viktigt att omvärlden samlat fördömer terroristattackerna mot Israel.

Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism och urskillningslös raketbeskjutning. Det är viktigt att Israels legitima respons sker i enlighet med folkrätten.

Det humanitära läget i Gaza är mycket allvarligt. Ansvaret för situationen vilar tungt på Hamas. Det är av yttersta vikt att humanitärt tillträde respekteras. Vi är också djupt oroade över de humanitära konsekvenserna av den israeliska blockaden.

Regeringen har, som en försiktighetsåtgärd, beslutat att pausa utbetalningar inom ramen för Sveriges utvecklingssamarbete med Palestina och givit Sida i uppdrag att göra en översyn. Även Europeiska kommissionen gör liknande översyn av sitt bistånd till Palestina.

Det är nu viktigt med gemensamma diplomatiska ansträngningar, inklusive av regionala aktörer och FN, för att undvika ytterligare eskalering med risk för ett fullskaligt krig och spridningseffekter i regionen. I detta har även EU en viktig roll.

På sikt behövs också förnyade insatser för att finna en väg mot en hållbar fred. EU och ser ingen annan fredlig väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning, där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.

Det finns tre skäl till att jag anser att den socialdemokratiska regeringen aldrig borde ha erkänt Palestina:

Det finns tre kriterierna för att erkänna en stat; en självständig stat kräver folk, ett territorium och en regering som har möjlighet att uppvisa effektiv kontroll över territoriet. En självständig stat ska ha möjlighet att ingå och uppfylla internationella förpliktelser.

Jag anser att den socialdemokratiska regeringens erkännande av Palestina som självständig stat inte stämde med dessa kriterier utan var ogenomtänkt och bröt mot erkännandedoktrinen. Att ta ett beslut om att erkänna nya stater är någonting som ska vara mycket noga genomtänkt och övervägt. Därtill gjorde erkännandet ingen skillnad, utan det var ren symbolpolitik från Socialdemokraterna att erkänna Palestina. Dessvärre är en tvåstatslösning inte närmare idag än 2014 när Socialdemokraterna erkände Palestina.

EU, och Sverige, ser ingen annan fredlig väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning, där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.

Att i dagsläget dra tillbaka erkännande skulle inte ha praktisk betydelse, däremot skulle det riskera att skapa ett intryck av brist på förutsägbarhet kring Sverige som utrikespolitisk och folkrättslig aktör. Det skulle inte bidra positivt i det osäkra säkerhetspolitiska läge som nu råder, inklusive pågående terrorkrigföring mot Israel.

Stockholm den 19 oktober 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.