Återöppnande av daglig verksamhet

Skriftlig fråga 2020/21:3173 av Ulrika Heindorff (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-10
Överlämnad
2021-06-10
Anmäld
2021-06-11
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett stort antal restriktioner har införts på grund av covid-19 för att minska smittspridningen. Pandemin har haft en mycket stor inverkan på människors liv. Restriktionerna har innefattat omfattande inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter. En av flera allvarliga konsekvenser till följd av pandemin är ökad psykisk ohälsa på grund av minskade sociala kontakter.

I början av maj rapporterade SVT Västmanland om ökad psykisk ohälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Många i gruppen med LSS-insatser hade redan före pandemin begränsade sociala kontakter, och nedstängningen har ökat isoleringen. En av orsakerna till att den psykiska ohälsan har ökat är mest troligt att många verksamheter och aktiviteter för personer med insatser enligt LSS har pausats under pandemin. Enligt en rapport som Socialstyrelsen publicerade i början av april i år minskade var tredje kommun omfattningen av sin dagliga verksamhet under 2020. En lika stor andel ställde in verksamheten helt.

Nu öppnar samhället upp och restriktionerna släpper steg för steg. Regeringen presenterade den 27 maj en plan innehållande fem steg för att öppna upp samhället. Steg ett inleddes för en vecka sedan, den 1 juni, och innebär ett antal lättnader. Det är nu viktigt att aktiviteter återupptas för att minska den psykiska ohälsan.

LSS och daglig verksamhet är kommunerna ansvariga för. Men inte sällan kommer någon myndighet med föreskrifter inom områden där det är lämpligt att kommunerna gör på samma eller liknande sätt. Besöksförbud på särskilda boenden är ett sådant exempel. Detta hävdes den 31 maj. Föreskrifter för att kommuner ska öppna upp daglig verksamhet är en väg att gå för att få fler kommuner att få igång verksamheten snabbare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att daglig verksamhet ute i landets 290 kommuner öppnar upp skyndsamt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3173 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 04986 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3173 av Ulrika Heindorff (M)
Återöppnande av daglig verksamhet

Ulrika Heindorff har frågat mig om vilka åtgärder som jag och regeringen kommer att vidta för att säkerställa att daglig verksamhet ute i landets 290 kommuner öppnar upp skyndsamt.

LSS är en rättighetslagstiftning och det är viktigt att den som har rätt till en insats som daglig verksamhet ska känna sig trygg med att den är öppen och ge det stöd som behövs för att både främja den personliga utvecklingen och stärker den enskildes möjlighet till delaktighet.

Det har aldrig funnits någon reglering, liknande besöksförbudet i äldreomsorgen, som gjort att kommunerna tvingats stänga ner den dagliga verksamheten. Därför ser jag inte heller några behov av åtgärder för att kommunerna skyndsamt ska återöppna den. Däremot har kommuner i flera fall tillfälligt stängt eller dragit ner på verksamheten för att minska smittspridningen där det behövts, vilket är av högsta prioritet. Men jag håller med om att den tid vi haft pandemin varit påfrestande och bidragit till att enskilda känt av ökad isolering. Av Socialstyrelsens kartläggning framgår dock att många kommuner hittat alternativa lösningar med samma syfte som daglig verksamhet men smittsäkert. Till hösten är förhoppningen att vi kan återgå till en mer normal vardag och jag utgår från att kommunerna planerar efter det, även om de fortsatt behöver vara beredda på händelser av utbrott.

Stockholm den 23 juni 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.