Återvinning av vindkraftverk

Skriftlig fråga 2021/22:550 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Det finns i dag många alternativ när det gäller miljövänlig energiproduktion. Vindkraft däremot har i de flesta fall en stor negativ miljöpåverkan ur flera aspekter, särskilt i miljöer med högt natur- och kulturvärde.

En säker och tillförlitlig energiförsörjning är ett grundläggande behov för ett land med kallt klimat. Eftersom vinden varierar och inte är konstant är vindkraft en högst osäker produktionsmetod. Dessutom är de uttjänta vindturbinbladen ett stort avfallsproblem, inte minst ur ett miljöperspektiv.

Turbinbladen är brukbara under endast ett fåtal år, därefter behöver de bytas ut. Enligt EEA, European Environment Agency, kan avfallet från vindkraftverk och solcellsanläggningar komma att öka med 3 000 procent de kommande tio åren. Eftersom avfallet innehåller flera skadliga ämnen är det därtill komplicerat att återvinna över huvud taget.

Ny forskning har visat att det kan finnas möjlighet att återvinna exempelvis vindkraftsblad i framtiden, dock saknas en plan för detta.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att miljöskadligt material från vindkraftverk ska kunna återvinnas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:550 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2021/02329 Miljödepartementet Klimat- och miljöminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:550 av Cassandra Sundin (SD)
Återvinning av vindkraftverk

Cassandra Sundin har frågat mig vilka åtgärder som regeringen avser att vidta för att miljöskadligt material från vindkraftverk ska kunna återvinnas.

Regeringen främjar omställningen till en cirkulär ekonomi med en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ påverkan på hälsa, miljö och klimat. Riksdagen har beslutat om att vi till år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion. Vindkraftens utbyggnad är en central del av denna utveckling och för möjligheterna att nå målet.

Omställningen till en cirkulär ekonomi är ett verktyg i den gröna industriella revolutionen som pågår i hela landet. Potentialen för ökad materialåtervinning är stor. Här har företagen och verksamhetsutövarna ett ansvar och stor möjlighet att utforma produkter och produktionsprocesser på ett sätt som möjliggör ett giftfritt och cirkulärt omhändertagande av produkterna när de blir avfall. Detta gäller även för vindkraftverk.

Regeringen har gett Verket för innovationssystem (Vinnova), Statens energimyndighet och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) i uppdrag att satsa på strategiska innovationsområden, exempelvis RE:Source som fokuserar på att utveckla giftfria, cirkulära, resurseffektiva materialflöden.

Regeringen har dessutom gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket arbeta för att öka möjligheterna till hållbar utvinning av mineral och metaller från sekundära resurser, men uppdraget kan även omfatta andra mineral och metaller. Uppdraget ska slutredovisas den 15 februari 2023.

När det gäller återvinning av andra material i vindkraftsanläggningar vill jag betona att regeringen är medveten om de problem som uppstår när komplexa plastflöden blir avfall. Utvecklingen går dock starkt framåt för innovativa återvinningstekniker för glasfiberkompositer, exempelvis genom kemisk återvinning.

Jag vill avslutningsvis understryka att främjande av återvinning av material från förnybara energianläggningar ingår i omställningen till en giftfri cirkulär ekonomi och ett fossilfritt Sverige. Det arbetet fortsätter i enlighet med regeringens strategi för en cirkulär ekonomi.

Stockholm den 22 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.