Till innehåll på sidan

Åtgärder för att förbättra kvinnors arbetsmiljö

Skriftlig fråga 2020/21:804 av Malin Danielsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-01
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 25 oktober kom Arbetsmiljöverkets senaste rapport, Arbetsmiljö 2019. Trots att frågan om sexuella trakasserier fått stå i rampljuset de senaste åren ser vi inte någon positiv trend på Sveriges arbetsplatser. Snarare precis tvärtom.

I rapporten framgår det att drygt en av tio kvinnor utsatts för sexuella trakasserier på jobbet någon under de senaste tolv månaderna. Det kunde vara från chefer och arbetskamrater och/eller från andra personer som till exempel patienter och kunder. Bland yngre kvinnor ökar andelen till en av fyra. Den situationen är ohållbar och oacceptabel.

I Riksrevisionens granskning 2016:23 En god arbetsmiljö för alla framkommer att tips och anmälningar skulle kunna användas i högre grad för att upptäcka arbetsplatser med bristfällig arbetsmiljö. Jämfört med exempelvis Norges motsvarande myndighet fick Arbetsmiljöverket 2016 in betydligt färre tips – 1 600, jämfört med 7 000 i Norge. I dag saknas dock en strategi för att motta och uppmuntra till tips så att fler arbetsplatser med bristande arbetsmiljö kan upptäckas och inspekteras.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra arbetsmiljön för de kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:804 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på fråga 2020/21:804 av Malin Danielsson (L) Åtgärder för att förbättra kvinnors arbetsmiljö

Malin Danielsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön för de kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

Ingen arbetstagare ska behöva utstå en arbetsmiljö där kränkningar i form av sexuella trakasserier förekommer. Diskriminering i form av sexuella trakasserier är förbjudet enligt diskrimineringslagen. Kränkande särbehandling är en arbetsmiljöfråga och förbjudet enligt arbetsmiljöregelverket.

Kränkande särbehandling är ett av områdena i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som även omfattar sexuella trakasserier och olika former av diskriminering. Föreskrifterna tydliggör arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande handlingar. Mellan 2017–2020 har Arbetsmiljöverket bedrivit en nationell inspektionsinsats av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Ytterst är det alltid arbetsgivarens ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö och att agera mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

I samband med metoo-uppropen blev det tydligt att det saknas kunskap om de regelverk som finns för att förebygga sexuella trakasserier. Det gäller såväl diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen som hur dessa lagar förhåller sig till varandra. Mot den bakgrunden fick Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen i uppdrag att tillsammans ta fram en digital plattform för information med stöd till arbetsgivare att förebygga och förhindra sexuella trakasserier i arbetslivet. Regeringen beslutade under 2019 om ett förnyat uppdrag till myndigheterna att utveckla, sprida och informera om plattformen. Inom ramen för uppdraget har myndigheterna genomfört en kampanj riktad till alla arbetsgivare i Sverige, i syfte att nå ut med information om arbetsgivares ansvar att förebygga och motverka sexuella trakasserier, samt hur de ska agera när något händer.

I september 2020 tillsatte regeringen en utredning om ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Sverige var pådrivande för att konventionen blev till. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen. Förutom att utreda om några åtgärder krävs för ratificering har utredningen också getts utrymme att föreslå ytterligare åtgärder om sådana bedöms lämpliga för att uppnå konventionens övergripande syfte. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2021. Regeringen anser att ILO:s konvention och den tillhörande rekommendationen om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet är viktiga instrument för att komma till rätta med problemen och åstadkomma en förändring.

Regeringens arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016–2020 har pekat ut en riktning för arbetet under strategiperioden. När den nuvarande strategin har löpt ut avser regeringen att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi. I arbetet med framtagandet av strategin har arbetsmarknadens parter lyft vikten av arbete mot trakasserier och kränkande särbehandling. Vi har med oss detta i det fortsatta arbetet.

Stockholm den 9 december 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.