Till innehåll på sidan

Åtgärder för att motverka ökad ungdomsarbetslöshet

Skriftlig fråga 2023/24:986 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-06-13
Överlämnad
2024-06-14
Anmäld
2024-06-15
Svarsdatum
2024-06-28
Sista svarsdatum
2024-06-28
Besvarad
2024-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Arbetslösheten ökar bland ungdomar. Nästan 37 500 ungdomar i åldrarna 18–24 är arbetslösa, vilket är cirka 3 500 fler än för ett år sedan. I slutet av maj var cirka 341 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är närmare 22 000 fler än för ett år sedan. Arbetslösheten är totalt 6,5 procent. Arbetsförmedlingens senaste prognos, som presenterades den 12 juni, visar att arbetsmarknaden förväntas fortsätta att försvagas till och med 2025.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att motverka ökningen av ungdomsarbetslösheten och för att stödja unga arbetssökande?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:986 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på fråga 2023/24:986 Åtgärder för att motverka ökad ungdomsarbetslöshet

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:986 av Serkan Köse (S)
Åtgärder för att motverka ökad ungdomsarbetslöshet

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att motverka ökningen av ungdomsarbetslösheten och för att stödja unga arbetssökande.

Inflationsbekämpning har varit regeringens främsta prioritering i den ekonomiska politiken. I takt med att inflationen stabiliseras på en låg nivå avser regeringen att understödja ekonomins återhämtning genom reformer som syftar till att förstärka hushållens köpkraft, minska arbetslösheten samt öka tillväxten och investeringarna – med bibehållen låg inflation.

Samtidigt fortsätter regeringen arbetet för att återupprätta arbetslinjen, exempelvis genom att införa en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring. Arbetsmarknadspolitiken syftar till att fler, unga liksom äldre, ska komma i arbete. Ansvarsfördelningen för genomförandet av arbetsmarknadspolitiken bygger på att Arbetsförmedlingen har en flexibilitet att anpassa sina insatser och fördela resurser utifrån regionala och lokala behov.

Den enskilt viktigaste insatsen för ungdomar för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är dock utbildning. Utbildning av hög kvalitet stärker också individers möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och gör det möjligt att ta till vara allas kompetens.

Många branscher har svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och kompetens. Den bristande matchningen på arbetsmarknaden beror delvis på att arbetssökande inte har den yrkeskompetens som efterfrågas. Möjligheten till omställning och utbildning behöver därför stärkas. Av den anledningen prioriterar regeringen medel till fler platser både inom yrkeshögskolan och regionalt yrkesvux så att tillgången till sådan utbildning förbättras och fler snabbt kan komma i arbete. Satsningarna är avgörande både för Sveriges konkurrenskraft och för de individer som får bättre möjlighet att komma i arbete.

För att svara mot kompetensförsörjningen är det viktigt att arbetsmarknadens behov i större utsträckning får styra hur utbildningar inom gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen dimensioneras. Regeringen har under 2023 genomfört nödvändiga lagändringar för att understödja att planering och dimensionering av gymnasieutbildning inom gymnasieskola och Komvux i högre grad bygger på arbetsmarknadens behov.

Arbetsförmedlingen har i årets regleringsbrev fått ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Regeringen gav under våren Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela 150 miljoner kronor till kommuner med hög arbetslöshet för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för unga. Satsningen innebär att kommuner med hög arbetslöshet kan få ett bidrag via Arbetsförmedlingen för att under 2024 skapa jobb för ungdomar som avslutat gymnasieskolan och sommarjobb för ungdomar som avslutat årskurs nio, ungdomar i gymnasieutbildning samt för ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. Under innevarande år har myndigheten vidare i uppdrag enligt regleringsbrevet att bl.a. fortsätta att stärka och utveckla sitt arbete med arbetsmarknadspolitiska insatser och arbetsgivarkontakter. I uppdraget ingår att Arbetsförmedlingen ska förbättra den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.

Vi har därmed en bra grund för att möta en ökad ungdomsarbetslöshet. Jag kommer noga att följa utvecklingen framåt.

Stockholm den 27 juni 2024

 

 

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.