Till innehåll på sidan

Åtgärder för att öka nyproduktionen av bostäder

Skriftlig fråga 2009/10:568 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-25
Anmäld
2010-03-01
Besvarad
2010-03-03
Svar anmält
2010-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 februari

Fråga

2009/10:568 Åtgärder för att öka nyproduktionen av bostäder

av Britta Rådström (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Bostadsproduktionen i Sverige har nått sin lägsta siffra på tio år. Fördelningen för fjolåret 2009 mellan påbörjade lägenheter i småhus och i flerbostadshus var 6 350 lägenheter i småhus och 8 900 i flerbostadshus. Året innan, 2008, var siffrorna 10 184 lägenheter i småhus och 11 716 i flerbostadshus. För att underlätta jämförelsen mellan åren var siffrorna för 2009 uppräknade med 6 procent, enligt SCB, vilket är den genomsnittliga eftersläpningen i rapporteringen de senaste åren.

Antalet påbörjade byggnationer har minskat kraftigt i nästan alla län. Störst minskning var det i Västerbottens och Västernorrlands län. Västerbotten hade 191 påbörjade lägenheter 2009 mot 767 år 2008. Det är en tvärnit som inte minst våra unga och studenterna lär få känna av.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka nyproduktionen i Västerbottens län liksom i landet i övrigt?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:568 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 3 mars

Svar på frågorna

2009/10:568 Åtgärder för att öka nyproduktionen av bostäder

2009/10:569 Bostadsbyggandet i Västsverige

Statsrådet Mats Odell

Britta Rådström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka nyproduktionen i Västerbottens län liksom i landet i övrigt. Birgitta Eriksson har frågat mig vilka omedelbara initiativ jag är beredd att ta i vår för att nyproduktionen år 2010 ska bli högre än den för 2009. Frågorna är snarlika och jag har därför valt att besvara dem gemensamt.

Britta Rådström påstår att bostadsbyggandet har minskat kraftigt i nästan alla län, och mest i Västerbottens och Västernorrlands län. Birgitta Eriksson redovisar byggstatistik för Göteborg och Västra Götaland samt menar att den ökade bostadsproduktionen under den föregående mandatperioden medvetet har växlats ned av regeringen.

Jag delar inte denna beskrivning. Den tidigare regeringens system med en mängd olika produktionsstöd har i stället, under lång tid, haft en negativ inverkan både på bostadsmarknaden och på byggbranschen. Det medvetna nedmonterandet av dessa bostadsbyggnadssubventioner syftar till att skapa en långsiktigt hållbar grund för det framtida bostadsbyggandet.

Den nedgång i bostadsbyggandet som vi har kunnat se under finanskrisen och den pågående lågkonjunkturen är inte på något sätt unik för Sverige. Flera andra länder är drabbade, en del mycket hårt. Vad vi däremot kan se är att det redan nu verkar vända i vårt eget land. Enligt såväl Boverkets indikatorer och byggprognos som prognoser från Sveriges Byggindustrier är bostadsbyggandet på väg uppåt. Efterfrågan på småhus och bostadsrätter har ökat starkt och enligt Boverket kommer bostadsbyggandet att öka med 25 procent under 2010, eventuellt ännu mer. Sveriges Byggindustrier bedömer att investeringar i nyproduktion av bostäder kommer att öka med 17 procent i fasta priser under 2011 jämfört med i år.

För att stimulera bostadsbyggandet, och stävja effekterna av finanskrisen, har regeringen från och med den 1 juli 2009 förbättrat finansieringsmöjligheterna för byggföretag. Byggföretag kan nu få statliga kreditgarantier för bostadsbyggande redan under byggtiden, vilket inte har varit möjligt tidigare. Regeringen har också, för att bidra till ökad bostadsproduktion och öka utbudet av lägenheter, infört ägarlägenheter från och med den 1 maj 2009.

Givetvis följer regeringen fortlöpande vad som händer på bostadsmarknaden. Den återhämtning som nu påbörjats måste dock få fortsätta innan det finns anledning att diskutera om det finns behov av ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.