Åtgärder för att stävja hajfisket

Skriftlig fråga 2020/21:334 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-03
Överlämnad
2020-11-04
Anmäld
2020-11-05
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Omkring 70 miljoner hajar dör varje år som en konsekvens av den oetiska jakten på hajfenor. Jakten på hajfenor är brutal eftersom det i regel innebär att hajar – däribland många starkt hotade hajarter – fiskas upp i båtar där fenorna skärs av. Därefter, medan hajen fortfarande lever, slängs den tillbaka i havet utan fenor för att där långsamt dö.

I Sverige är hajfiske förbjudet, men det är fortfarande lagligt att servera haj eller hajfenssoppa i Sverige. Globalt sett är den stora industrin kring hajfisket och handeln med hajfenor en del av den organiserade brottsligheten. Förutom att hajfisket behöver minska tydligt för att bättre värna en mängd hajarter är det även av betydelse för ekosystemet i våra världshav, som helt riskerar att rubbas och sättas ur spel när hajarna drastiskt minskar.

Mycket behöver göras globalt för att pressa tillbaka den oetiska rovjakten på hajar i våra hav. Sverige bör ta sitt ansvar och säkra att inte hajfenor konsumeras på svenska restauranger och serveringar i någon form.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är följande:

 

Avser statsrådet att agera för ett heltäckande förbud mot att servera hajfenssoppa i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:334 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:334 av Niklas Wykman (M)
Åtgärder för att stävja hajfisket

Niklas Wykman har frågat mig om jag avser att agera för ett heltäckande förbud mot att servera hajfenssoppa i Sverige.

Att skära av hajfenor, s.k. hajfinning, och sedan släppa tillbaka hajen i havet är inte ett godtagbart sätt att behandla djur. Självklart är det inte något som jag eller regeringen accepterar ur djurskyddssynpunkt. Inom EU råder sedan 2003 förbud mot detta.

Hajar är långlivade och har låg produktivitetscykel och är därför särskilt känsliga för fiske. Därför omgärdas hajfisket av ett ganska omfattande regelverk och får endast ske under vissa förutsättningar, som Sverige har ställt sig bakom i olika beslut. På EU-nivå regleras fångster och fiskemetoder av hajar genom olika förordningar, inklusive fångstförbud för vissa arter, vilket innebär att de ska återutsättas levande om de fångas oavsiktligt. Vissa hajarter är dock tillåtna att föra i land och de är därmed belagda med fångstbegränsningar grundade på vetenskapliga rekommendationer. Vissa hajarter är listade enligt CITES-konventionen och dessa arter är under vissa förutsättningar tillåtna att sälja.

För de arter som är tillåtna att fiska eller föra i land, inklusive de som är tillåtna att sälja enligt CITES-konventionen, är det tillåtet att sälja hajfenorna till t.ex. soppa. En grundläggande princip i EU-fördraget är att det på EU:s inre marknad råder fri rörlighet för varor och en vara som är lagligen tillverkad eller till salu i ett annat EU-land får även säljas i Sverige.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån har inga hajfenor importerats från tredje land eller förts in från EU till Sverige under de senaste fem åren.

Stockholm den 11 november 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.