Till innehåll på sidan

Åtgärder för barn och unga som rekryterats till kriminella gäng

Skriftlig fråga 2017/18:1499 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-14
Överlämnad
2018-06-15
Anmäld
2018-06-18
Sista svarsdatum
2018-06-27
Svarsdatum
2018-07-12
Besvarad
2018-07-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Problemen i våra utsatta områden har gjort att det finns grovt kriminella individer under 18 år. De här individerna har ofta helt andra problem än de som socialtjänsten vanligen hanterar. I dag räcker inte socialtjänstens insatser till för barn som rekryterats av kriminella gäng och som ställer sig helt utanför samhällets spelregler.

Att låta det bli statens och Kriminalvårdens – snarare än kommunernas – ansvar att sätta in återfallsförebyggande åtgärder för barn under 18 år som begår grova brott i gängmiljöer bör därför övervägas. En ny verklighetsbild kräver nya verktyg.

Kriminalvården har mer erfarenhet och bättre resurser att hantera tungt kriminella individer. Därför har Moderaterna föreslagit att myndigheten också ska ta över ansvaret för barn som redan har rekryterats av de kriminella gängen.

Ytterst syftar förslaget till att skapa bättre möjligheter att få verkningsfulla återfallsförebyggande åtgärder på plats. Denna kompetens finns redan inom Kriminalvården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson: 

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att låta Kriminalvården ta över ansvaret för barn som redan har rekryterats av de kriminella gängen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1499 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

03450/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1499 av Tomas Tobé (M)
Åtgärder för barn och unga som rekryteras till kriminella gäng

Tomas Tobé har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att Kriminalvården istället för kommunerna får ansvar för barn som har rekryterats av kriminella gäng.

För unga som behöver stå under särskild tillsyn finns Statens institutionsstyrelse (SiS). SiS har också ansvar för de unga som dömts till sluten ungdomsvård. SiS verksamhet är anpassad för barn och ungas behov och verksamheten bedrivs i nära samarbete med socialtjänsten där det finns en uppbyggd ordning och kompetens för att hantera barn och unga. SiS har liksom Kriminalvården befogenhet att hindra de som vårdas på myndighetens institutioner från att avvika och även i övrigt befogenheter för att kunna genomföra vården. Regeringen har under mandatperioden tillfört SiS medel för att utöka antalet vårdplatser.

För ungefär två tredjedelar av de barn och unga som bereddes vård på SiS under 2017 var orsaken till placeringen kriminalitet, inte sällan i kombination med missbruk eller annat socialt nedbrytande beteende. Problembilden hos dessa barn är således komplex och i olika faser behövs olika typer av insatser.

Det är självklart att såväl rättsväsendet som andra delar av samhället måste reagera och agera när unga begår brott. Forskning visar att repressiva åtgärder blir mer effektiva när de kombineras med åtgärder av social karaktär. Det är därför viktigt att samhällets aktörer samarbetar kring barn och unga som riskerar att begå eller begår brott. Flera centrala verktyg i det förebyggande och återfallsförebyggande arbetet finns i den kommunala verksamheten, inte minst inom skola och socialtjänst.

Det är också viktigt att vi har tydliga och konsekventa påföljder som kan bidra till att hindra att unga fortsätter att begå brott. Förslag om nya ungdomspåföljder bereds för närvarande i högt tempo i Regeringskansliet.

Det är viktigt att den lagstiftning som finns på området är verkningsfull och ändamålsenlig. Jag har idag inte för avsikt att ta något initiativ till att vidta åtgärder för att överföra kommunernas generella ansvar för insatser för barn och ungdomar som rekryterats till kriminella gäng till Kriminalvården.

Stockholm den 12 juli 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.