Åtgärder för fossilfri energi

Skriftlig fråga 2020/21:1729 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det råder akut brist på el i Sverige, och vi ser stigande elpriser, till följd av att regeringen stängt ned Ringhals 1. Man får nu importera smutsig kolkraft och starta upp oljeeldade kraftverk i Sverige för att över huvud taget få fram el. Regeringens politik på området är katastrofal – både ekonomiskt och klimat- och miljömässigt.

Trots detta går regeringen fram med en storsatsning som, enligt tunga remissinstanser och expertmyndigheter, förvärrar situationen ytterligare. Regeringen har lagt fram ett nytt förslag som kommer höja elnotan i näringslivet. Det handlar om slopandet av anslutningsavgiften till stamnätet för havsbaserad vindkraft. Regeringen har nu dragit slutsatsen att en sådan åtgärd kommer att skala upp produktionen av havbaserad vindkraft och därmed förse Sverige, i synnerhet Skåne, med stabil och hög effekt. Men förslaget sågas totalt. Redan 2018 varnade Energimyndigheten för att ett sådant förslag inte är samhällsekonomiskt lönsamt. Bortsett från de instanser som är verksamma i, eller på något sätt stöder, havsbaserad vindkraft har samtliga instanser dömt ut förslaget som onödigt kostsamt, både för elkonsumenten och samhället.

Förra måndagen gick Svenska kraftnät själva ut och varnade för att påfallande påfrestningar i elsystemet är att vänta, och det är den ökade mängden vindkraft som gör att kostnaderna skenar. Och nu vill alltså regeringen bygga elnätet ute i havet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet beredd att omvärdera regeringens energipolitik och satsa på fossilfri energi som kan frambringa tillräckligt med el till Sveriges industrier och hushåll och som därmed möjliggör att vi kan behålla vår industri i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1729 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:1729 av Björn Söder (SD)
Åtgärder för fossilfri energi

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att omvärdera regeringens energipolitik och satsa på fossilfri energi som kan frambringa tillräckligt med el till Sveriges industrier och hushåll och som därmed möjliggör att vi kan behålla vår industri i landet.

Först och främst kan jag konstatera att det inte råder någon brist på el i Sverige såsom Björn Söder påstår. Tillgången till el är god. Vi har nettoexporterat el med mycket låga utsläpp av koldioxid de senaste tio åren till våra grannländer och under 2020 hade vi ett elöverskott på omkring 25 TWh.

Hittills har vi varit framgångsrika med att locka till oss industri till Sverige, såsom Northvolt, Facebook och Google. Jag tror att framgångsfaktorer till det bland annat finns att hitta inom elsektorn där vi har hög leveranssäkerhet och tillgång till el från i huvudsak icke fossila källor. En nyckelfråga framöver är att skapa förutsättningar för elförbrukare att kunna vara mer flexibla i sin elanvändning, delta på elmarknaden och därmed också kunna spara på sina elkostnader. Detta är viktigt inte minst inför den kommande elektrifieringen av industri och transportsektor.

Förslaget som Björn Söder hänvisar till handlar om att minska anslutningskostnaderna för elproduktion till havs. Det innebär att Affärsverket svenska kraftnät ska bygga ut transmissionsnät i havet där det bedöms bidra till att Sveriges mål om förnybar elproduktion kan nås. Havsbaserad vindkraft är en förhållandevis stabil form av elproduktion, som har fler fullasttimmar, dvs. årsproduktionen av el i relation till installerad effekt, än landbaserad vindkraft och som kan bidra med stora volymer el och hög effekt.

Stockholm den 17 februari 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.